Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą valstybės lėšomis sukaupiama ir tvarkoma 50 procentų naftos produktų atsargų. Pakeitus įstatymą valstybės lėšomis sukaupiama ir tvarkoma tiek naftos produktų atsargų, kad jų pakaktų ne mažiau kaip 30 dienų. Taip pat įstatymo pakeitime siekiama įtvirtinti, kad nustatytos naftos produktų atsargos būtų sukauptos iki 2009 m. gruodžio 31 d. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką atsargos turi būti sukauptos iki kitų metų liepos 31 d.

„Toks sprendimas faktiškai reiškia visišką importo uždraudimą ir galutinį Lietuvos rinkos monopolizavimą, kuris nulems dar didesnį jos uždarumą bei žymų degalų kainos galutiniam vartotojui didėjimą“, – teigia Mindaugas Palijanskas, Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas.

Anot asociacijos, supaprastinus naftos ir naftos produktų atsargų kaupimo tvarką, padidėtų importas, atsirastų didesnė konkurencija, o tai leistų mažinti degalų kainas.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacija pažymi, kad patvirtintas didesnis nei Europos Sąjungos nustatytas akcizas benzinui lems tai, kad Lietuvoje benzinas kainuos brangiau nei kaimyninėse valstybėse. Tačiau, priėmus naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo pakeitimą, Lietuvos vartotojams gali tekti daugiau mokėti ir už kitų rūšių degalus.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas ragina Seimo narius nepriimti skubotų sprendimų, o svarstyti galimas alternatyvas bei pakviesti prie diskusijos prisidėti naftos produktais prekiaujančių įmonių atstovus.

Šiuo metu Lietuvos prekybos degalais rinkoje veikia keli šimtai įmonių, kurios valdo apie 800 degalinių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją