Klevo lapą ant savo automobilio privalo klijuoti visi dvejų metų vairavimo stažo neturintys vairuotojai.

Taigi, ir tie, kurie jau metus važinėja su senaisiais ženklais, ir tie, kurie vairuotojo pažymėjimą gavo prieš porą savaičių.

Už šio Kelių eismo taisyklių reikalavimo pažeidimą gresia įspėjimas arba 20-40 Lt bauda. Tačiau kartu su pasikeitusiu pradedančiųjų ženklinimu greičio ribojimo reikalavimai nesikeičia. Ir toliau tik gavus vairuotojo pažymėjimą dvejus metus visuose keliuose negalima važiuoti greičiau nei 70 km/val., o automagistralėse – 90 km/val.

Kaip DELFI pirmadienį sakė Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo departamento direktorius Vigilijus Sadauskas, žalio klevo lapo kraštinės turi būti 15 ir 20 cm. Numatyto dydžio ženklą galima atsispausdinti iš ministerijos tinklalapio arba nusipirkti pardavimo vietose: degalinėse, kioskuose, parduotuvėse.

„Pagal Jungtinių Tautų konvenciją pradedantys vairuotojai neturėtų būti diskriminuojami, tačiau jie turėtų kažkaip išsiskirti ir įspėti kitus vairuotojus apie savo nepatyrimą. Tokį ženklą galite pamatyti ir kitose šalyse", – apie pasirinktą klevo lapą sakė V. Sadauskas.

Jo teigimu, žalias klevo lapas galioja ir Estijoje.

Policija žada iškart nebausti nespėjusiųjų pasikeisti ženklų ant automobilių. „Jeigu jokio ženklo neturi, tai gali būti nubaustas, tačiau tiems, kurie nespėjo pasikeisti, turi galioti protingumo kriterijai", – DELFI pirmadienį sakė Lietuvos Policijos departamento Eismo priežiūros tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas Renatas Požėla.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Transporto inžinerijos fakulteto Automobilių transporto katedros vedėjas ir Lietuvos vairuotojų sąjungos prezidentas Saugirdas Pukalskas DELFI sakė palaikąs žalio klevo lapo idėją.

„Labai daug kur yra įsigaliojęs šis ženklas, be to apvalus 70 km/val. ribojimą numatantis ženklas nebeatitiko realybės", – sakė jis.

DELFI primena, kad iš pradžių planuota šį ženklą padaryti neprivalomu, tačiau vėliau priimtas kitas sprendimas.

Kolonos dešinėje atsakykite į klausimą, ar jau pastebėjote „klevo lapų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją