Pavyzdžiui, dalies JAV gaminamų automobilių galiniai žibintai būna raudoni, tokiu atveju pakaktų juos pakeisti į geltonus.

Šie pakeitimai jau yra pasirašyti VKTI viršininko, o išspausdinus „Valstybės žiniose" turėtų įsigalioti.

Tai DELFI patvirtinęs VKTI Technikos skyriaus vedėjo pavaduotojas Justas Rašomavičius sakė, kad sprendimas priimtas atsižvelgus į Seimo Ekonomikos komiteto siūlymą.

„Žibintai galės būti skirti tik JAV rinkai, bet spalvinė gama ir toliau turės atitikti europinius reikalavimus", – sakė jis.

Naujai keičiamose taisyklėse numatyta, kad išlyga galios tik iki kitų metų sausio į Lietuvą atvežtiems amerikietiškų automobilių žibintams, o atgabentiems vėliau ir toliau reikės atitikti europinius standartus.

Motorinių transporto priemonių iš JAV importuotoju ir pardavėjų asociacijos prezidentas Aurimas Jurčius DELFI sakė, kad sušvelninti taisyklių reikalavimai palies nemažai žmonių, jau įsigijusių naudotus amerikietiškus automobilius.

Nenaujų automobilių importuotojai sieks, kad susitarimas dėl reikalavimų žibintams išliktų ir ateityje.

DELFI primena, kad tik sugriežtinus taisykles, sprendimas buvo motyvuojamas europiniais reikalavimais ir eismo saugumu, nes, pavyzdžiui, tik JAV rinkai skirtuose automobiliuose žibintai neapšviečia kelkraščio, o Europos Sąjungos standartai to reikalauja.

Nenaujų automobilių importuotojus labiausiai šis reikalavimas piktino dėl to, kad tai verstų įvežtus automobilius gabenti sertifikuoti į kitas šalis, nes Lietuvoje tokios laboratorijos nėra.

O be atitikties įvertinimo atgabento automobilio negalima įregistruoti Lietuvoje.

Kartu buvo pripažįstama, kad šis pakeitimas turės įtakos 1-2 proc. visų įvežamų automobilių, nes dauguma JAV gamintojų automobilių žibintus yra sertifikavę ne tik JAV, bet ir Europoje.

Reikalavimas „palies“ „Lincoln Navigator", „Lincoln Town Car" modelius, dalį „Cadillac" serijos automobilių.

Importuotojai tuomet piktinosi, kad griežtesni reikalavimai proteguoja naujų automobilių pardavėjus. Tuo tarpu naujų automobilių atstovai manė priešingai, nes jų atvežamiems automobiliams būtina turėti europinius atitikties standartus.

Muitinės departamento duomenimis, ne iš ES šalių į Lietuvą 2007 metais importuota 15,6 tūkst. automobilių. Absoliuti dauguma jų atkeliavo iš JAV. Dažniausiai iš JAV importuojami apynaujai automobiliai, 90 proc. iš jų yra apgadinti avarijose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)