Veiks be petraukų

Pasak Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Eismo saugumo skyriaus vedėjo Egidijaus Skrodenio, minėtus 12 stacionarių greičio matuoklių valstybinės reikšmės magistraliniuose ir krašto keliuose įrengs Lietuvos automobilių kelių direkcijos skelbtą konkursą laimėjusi bendrovė „Sonex technologines“.

Šių matuoklių fiksuojami duomenys bus perduodami į duomenų centrą, kurį ketinama įrengti Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos patalpose. Sutartis dėl greičio matavimo paslaugų su konkurso laimėtoju sudaryta trejiems metams.

„Lazeriniai greičio matuokliai 4 eismo juostuose fiksuoja daug automobilių ir nustato kiekvieno iš jų greitį. Be to, dvi keturių megapikselių kameros užtikrina aukštą vaizdo kokybę“ – matuoklių privalumus vardijo vedėjas.

Pasak jo, tuo pat metu jie „mato“ ir artėjančius, ir tolstančius automobilius. Su specialiai perprogramuotu matuokliu galima skirtingoms juostoms nustatyti skirtingus greičius, t. y., „avarinėje“ juostoje, kuria draudžiama važiuoti ir lenkti, nustačius leistiną greitį 0 km/h, bus galima užfiksuoti tokio pažeidimo „autorius“.

Itin svarbi matuoklio ypatybė – šis prietaisas dirba be jokio poilsio, o duomenys apie pažeidimą policijos pareigūnams perduodami nedelsiant.

Įrengs itin avaringose vietose

Stacionarūs greičio matuokliai bus įrengti avaringiausiose vietose arba ten, kur yra susiformavusios „juodosios dėmės“, bei didesnio avaringumo ruožuose. Matuoklių įrengimo vietos parinktos bendradarbiaujant su Transporto ir kelių tyrimo institutu, suderintos su Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnyba bei kelius prižiūrinčiomis valstybės įmonėmis.

„Juodoji dėmė“ – tokia vieta, kurioje 500 metrų kelio ruože per ketverius metus įvyko ne mažiau nei 4 įskaitiniai eismo įvykiai. Tai avarijos, kai jų metu sužalojami ar žūsta žmonės. Mūsų apskrityje yra devyni tokie ruožai. Jų ilgis – 3,535 kilometro.

Daugiausia „juodųjų dėmių“ yra Panevėžio rajone: dvi – kelyje Panevėžys–Šiauliai, po vieną – vakariniame Panevėžio aplinkkelyje ir kelyje Panevėžys–Pasvalys–Ryga. Pasvalio rajone yra trys itin avaringos vietos, Kupiškio ir Biržų rajonuose – po vieną. Praėjusiais metais šiuose ruožuose įvyko 7 autoavarijos. Daugiausia – Panevėžio rajone prie Piniavos gyvenvietės (trys).

Panevėžio apskrityje per penkis šių metų mėnesius įvyko 150 avarijų (pernai per tą patį laikotarpį – 185). Jose žuvo 21 žmogus ir buvo sužalota 180 eismo dalyvių (pernai – atitinkamai 18 ir 230).

Kuriose mūsų krašto vietose šią vasarą bus pastatyti modernieji matuokliai, kol kas sprendžiama.

Matuokliai pasiteisino

Remiantis Vakarų Europos valstybių patirtimi, automatizuotos greičio kontrolės sistemos yra viena iš efektyviausių greičio ribojimo priemonių pavojinguose kelių ruožuose.

Stacionarūs greičio matuokliai pasiteisino ir Lietuvoje. 2005 metais įrengus pirmuosius du stacionarius greičio matuoklius, per dvejus metus jais užfiksuota beveik 17,5 tūkst. leistino greičio viršijimo atvejų. O tose vietose, kur matuokliai ėmė veikti, neįvyko nė vienas eismo įvykis, kurio metu būtų sužaloti ar žūtų žmonės.