Degalų kainoms pasiekus dar neregėtas aukštumas, Nyderlandų Aplinkos ministerijos pareigūnai oficialiai paragino savo vairuotojus vairuoti mažiau teršiant, o kartu ekonomiškiau.

Specialistai skaičiuoja, kad galima kasdien sutaupyti 10-25 proc. degalų, laikantis šių patarimų:

Važiuoti neviršijant 1200-3000 variklio apsukų per minutę;

Pavaras keisti variklio apsukų skaičiui per minutę pasiekus 2000-2500;

Vengti staigaus greitėjimo ir stabdymo, patariama „nešildyti" automobilio stovint vietoje;

Laikytis greičio ribojimo reikalavimų kelyje ir nevažiuoti greičiau nei 120 km/val.

Padangas pripūsti 10 proc. labiau nei reikalauja standartai;

Mažiau naudotis oro kondicionieriumi arba temperatūrą automobilį nustatyti ne didesnę nei 21 laipsnis;

Trumpoms kelionėms rinktis dviratį.

Kylančios kainos nelabai veikia

„Labai keista, bet aš pastebėjau, kad mūsų vairuotojai jau senokai į kylančias degalų kainas nebereaguoja arba reaguoja labai nežymiai, pavyzdžiui, tik pirmomis brangimo dienomis. (...) Tokios reakcijos, kad sumažėtų automobilių gatvėse, tikrai nematyti. Manau, kad tai labai gerai mato degalais prekiaujančios bendrovės ir nesistengia mažinti kainų", – DELFI sakė Vilniaus Gedimino technikos universiteto Transporto inžinerijos fakulteto Automobilių transporto katedros vedėjas Saugirdas Pukalskas.

Pašnekovas degalų brangimo problemą sprendė pirmiausiai įsigydamas hibridinį automobilį, kuris naudoja 10-20 proc. mažiau kuro nei įprastinis. Taip pat trumpiems atstumams įveikti mokslininkas renkasi dviratį arba keliauja pėstute.

Prie jau skelbtų Nyderlandų Aplinkos ministerijos patarimų, S. Pukalskas prideda siūlymą važiuoti ne didesniu greičiu nei 80-90 km/val., kiek įmanoma stabdyti varikliu – įjungus pavarą, žiemą nešildyti variklio stovint kieme, bet tik užvedus iš karto bandyti važiuoti, nes taip variklis greičiau sušils ir efektyviau naudosis degalai. „O norint kuo efektyviau naudoti degalus, reikia važinėti ne po viena, bet įsisodinus kuo daugiau keleivių", – priduria jis.

Degalinėse – taupymo pamokos

DELFI primena, kad Europos naftos pramonės asociacija (EUROPIA) ir Europos Komisija gegužės pabaigoje pradėjo specialią akciją „taupai ne tik kurą", kurios metu 45 tūkst. Europos degalinių mokys vairuotojus važiuoti taupiai.

Be jau minėtų patarimų, atkreipiamas dėmesys, kad netinkamai pripūstos padangos kuro sąnaudas gali padidinti iki 4 proc.

Taip pat patariama nesivežioti nereikalingų daiktų, nes kuo sunkesnis automobilis, tuo intensyviau turi veikti variklis ir taip sunaudojama daugiau kuro.

„Uždarykite langus, ypač jei važiuojate labai dideliu greičiu, taip pat nuimkite tuščią stogo bagažinę. Tai sumažins pasipriešinimą vėjui, dėl to gali sumažėti kuro sąnaudos", – pataria akcijos organizatoriai.

Lietuvoje akcijoje dalyvauja 127 degalinės. Projektą Lietuvoje įgyvendina degalinių tinklai „Neste", „Orlen" ir „Statoil".

Šiuo metu populiariausias 95 markės benzinas Lietuvoje kainuoja apie 4 Lt/l, dyzelinas – apie 4,30 Lt/l.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją