Tai Vidaus reikalų ministerijos (VRM) sekretorius Anatolijus Rimkevičius pranešė antradienį surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje buvo aptarta ministerijos veikla šiais metais.

Vairuotojo pažymėjimas - naujos kartos asmens dokumentas, atitinkantis ES direktyvas ir Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos rekomendacijas.

Pasak pareigūno, šiuo metu galiojančius Lietuvos Respublikos vairuotojo pažymėjimus, išduoti po 1990 metų kovo 11 dienos iki 2000 metų balandžio 1 dienos, gyventojai turės pasikeisti į naujus, nes jie galios iki 2005 gruodžio 31 dienos arba iki jų galiojimo datos.

Išduoti vėliau galios iki juose nurodytos galiojimo datos.

Pažymėjimai, kurie, A.Rimkevičiaus teigimu, buvo išduoti Sovietų Sąjungos respublikose iki 1990 metų kovo 11 dienos, galios iki 2003 metų gruodžio 31 dienos.

"Juos turintiems piliečiams reikėtų kitais metais pasistengti, kad tokie dokumentai būtų pakeisti", - sakė VRM sekretorius.

Anot jo, manoma, kad Lietuvoje yra daugiau nei 1 mln. žmonių, kurie turi teisę vairuoti transporto priemonę, tuo tarpu per metus išduodama maždaug 90 tūkst. vairuotojo pažymėjimų.

A.Rimkevičiaus tvirtinimu, vairuotojo pažymėjimo išdavimas kainuos 20 litų, dokumentas galios 10 metų, tačiau laikotarpis gali būti ir trumpesnis, jeigu bus nustatyti sveikatos apribojimai.

"Esame visiškai pasirengę nuo sausio 1 dienos gyventojus aprūpinti naujais dokumentais", - kalbėjo pareigūnas.

Jis taip pat užsiminė, kad senojo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimai dar galės kitais metais būti išduodami kaip laikini pažymėjimai, kurie galios iki trijų mėnesių.

Juos gauti bus galima pametus turimą pažymėjimą, arba jeigu jis taps netinkamas naudoti, taip pat jeigu po vairavimo egzamino reikės skubiai išvykti į užsienį.

Nuo Naujųjų Metų taip pat pradedamos išduoti asmens tapatybės kortelės ir naujieji pasai.

Pirmiausiai juos gaus 16 metų sulaukę šalies piliečiai, taip pat tie, kurių senasis pasas nustojo galioti arba buvo pamestas.

Kortelės bus skirtos naudojimui šalies viduje, tuo tarpu naujo pavyzdžio pasas bus skirtas vykti į užsienio valstybes.

Asmens tapatybės kortelė bus išduota ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo prašymo priėmimo migracijos tarnyboje dienos.

Asmens tapatybės kortelės sukurtos naudojant šiuolaikines technologijas bei pažangiausias apsaugos priemones. Kortelės polikarbonatiniame sluoksnyje duomenys, nuotrauka ir parašas įrašomi naudojant lazerinio graviravimo įrangą.

Ateityje asmens tapatybės kortelė galės būti naudojama vykstant į užsienio valstybes. Tačiau prieš tai pasirašytos dvišalės sutartys dėl bevizio vykimo turės būti papildytos nuostatomis, pripažįstančiomis asmens tapatybės kortelę kaip kelionės dokumentą.

Principiniai susitarimai dėl asmens tapatybės kortelių naudojimo kaip kelionės dokumento jau pasiekti su Latvija ir Estija.

Kol kas vykstantis į kitas valstybes Lietuvos pilietis kaip kelionės dokumentą privalo turėti pasą. Naujo pavyzdžio Lietuvos piliečio pasas kainuos 60 litų.

Tarp kitų ministerijos atliktų darbų, spaudos konferencijoje dalyvavęs jos vadovas Juozas Bernatonis minėjo užbaigtas derybas su ES vidaus reikalų ir teisingumo srityje, valstybės tarnybos reformą pagal nuo liepos 1 dienos įsigaliojusį daug diskusijų sukėlusį naują Valstybės tarnybos įstatymą.

Pasak ministro, nuo sausio 1 dienos prie ministerijos pradės veikti Valstybės tarnybos departamentas, kurio uždavinys - įgyvendinti valdymo reformą ir vykdyti Valstybės tarnybos įstatymą.

"Tai bus geras žingsnis stiprinant mūsų administracinius gebėjimus", - sakė J.Bernatonis.

Paklaustas apie savivaldos reformos perspektyvas Lietuvoje, jis pripažino, jog ji bus tęsiama tik esant finansinėms galimybėms.

"Tai, kaip buvo įsteigtos naujos savivaldybės, mūsų supratimu, yra savivaldos diskreditavimas, nes dėl iš paskos nusitempusių skolų, jos negalėjo normaliai funkcionuoti",- tvirtino ministras.

Jo teigimu, jau parengta teritorinio administracinio valdymo koncepcija, todėl prieš kitus savivaldybių tarybų rinkimus gali būti įsteigtos kelios naujos savivaldybės.

"Tai priklausys nuo ekonominės situacijos valstybėje ir valdymo poreikių", - kalbėjo VRM vadovas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją