„Lietuva Statoil" užsakymu tyrimų bendrovės „TNS-Gallup" atliktas tyrimas parodė, kad 90 proc. Lietuvos vairuotojų bent kartą per pusę metų plovė savo automobilį. Automobilius dažniausiai plauna tie, kurie ir daugiausiai nuvažiuoja, taip pat vyrai, turintys aukštesnes pajamas.

14,2 proc. respondentų nurodė automobilį plaunantys bent kartą per savaitę, 24,5 proc. – du-tris kartus per mėnesį, 26,9 proc. – kartą per mėnesį, 17,5 proc. – kartą per du-tris mėnesius. 7 proc. vairuotojų sako automobilį plaunantys dar rečiau, dešimtadalis sako pastarąjį pusmetį neplovęs automobilio.

24,2 proc. tyrimo dalyvių tvirtino automobilį plaunantys visada, kai važiuoja į svečius, prieš šeimos šventes. 70,9 proc. vairuotojų pripažino dažniausiai automobilį plaunantys rankomis, vyrai tai daro dažniau nei moterys.

„Automobilius lietuviai plauna pakankamai retai, dažniausiai tai daro specialiomis progomis. Dažniausiai tai daro savo rankomis, tačiau lyginant su ankstesniais metais transporto priemonių nebeplauna daugiabučių kiemuose", – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė „Lietuva Statoil" Rinkodaros departamento direktorė Daiva Jokšienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad rankomis plaunant automobilį jį galima ne tik subraižyti, bet ir taip elgiantis kenkiama gamtai.

Anot jos, pagrindinė priežastis, kodėl automobiliai plaunami rankomis, yra sutaupyti pinigai. Jai antrina ir bendrovės „Sweco BKG LSPI" projektų vadovas Vytautas Belickas skaičiuojantis, kad plaunant automobilį nekontroliuojamai į aplinką patekę teršalai naftos produktais gali užteršti 12,5 tūkst. litrų požeminio vandens ir 2,5 tūkst. paviršinio vandens. Jo manymu, vertėtų prisiminti pasakymą, kad litras naftos produktų gali užteršti milijoną litrų vandens.

„Lietuva Statoil", valdanti 39 automobilių plovyklas vidutiniškai nuplauna 480 tūkst. automobilių.

„Lietuva Statoil" duomenimis, pirmoji pasaulyje automobilių plovykla pristatyta 1950 metais JAV.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją