Ekologijai – 100 litų

Įvažiuojant į Neringą per Alksnynės postą renkamas ekologijos mokestis paskatino Klaipėdos apskrities turizmo įmones kreiptis į šalies Konkurencijos tarybą dėl pažeistų rinkos sąlygų konkuruoti šiame regione.

Ekologijos rinkliava šiuo metu siekia nuo 50 iki 100 litų. Ją privalo mokėti visos kituose miestuose registruotos įmonės, užsakomaisiais ir specialiaisiais reisais vežančios turistus į Kuršių neriją.

Neringoje registruotos įmonės tokio mokesčio nemoka. Gavusi skundų Konkurencijos taryba atliko tyrimą ir paskelbė nepalankias Neringos miestui išvadas.

Lengvata nėra išskirtinė

Pasak Neringos savivaldybės vicemero Arūno Burkšo, Konkurencijos tarybos nutarimas visiems suvienodinti įvažiavimo į unikalų gamtos regioną sąlygas pažeidžia vietos gyventojų teises naudotis lengvatomis.

A.Burkšas atkreipė dėmesį, kad Neringos savivaldybėje registruoti fiziniai bei juridiniai subjektai, nemokantys įvažiavimo mokesčio, nėra šalyje išskirtiniai, besinaudojantys šeimininkų lengvatomis.

Tokia pat situacija ir kituose miestuose, kur ribotas eismas ar įvažiavimas. Pavyzdžiui, į kai kurių miestų senamiesčius automobiliais patekti gali tik ten dirbantys ir gyvenantys žmonės.

Turi atšaukti lengvatas

Tačiau Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Palmira Kvietkauskienė pabrėžė, kad jokia valstybės valdymo ir savivaldos institucija negali priimti nutarimų, sudarančių prielaidas nevienodoms konkurencinėms sąlygoms.

Dėl to Konkurencijos tarybos specialistai, praėjusių metų pabaigoje gavę skundų iš Klaipėdos apskrityje registruotų turizmo įmonių, pradėjo tyrimą. Po jo Neringos miesto savivaldybei buvo pateiktos išvados, raginančios atšaukti vietines lengvatas.

Teiks apeliaciją

Neringos savivaldybės Juridinio skyriaus vedėja Indrė Mažonienė teigė apskundusi Konkurencijos tarybos nutarimą Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Šis skundą atmetė balandžio pradžioje, ir dabar savivaldybė svarsto klausimą dėl apeliacijos pateikimo.

Įvažiavimą automatizuos

Neringos miesto savivaldybės direktorius Algimantas Vyšniauskas kol kas net nesvarsto galimybių apriboti neringiškių privilegijas. Jis viliasi, kad panašių konfliktinių situacijų bus išvengta prie įvažos į Kuršių neriją įrengus automatinius mokesčių rinkimo aparatus.

Visi, deklaravę gyvenamąją vietą Neringos mieste, naudosis magnetinėmis kortelėmis, suteikiančiomis teisę nemokamai persikelti Smiltynės perkėla ir įvažiuoti į miestą, nemokant jokio papildomo mokesčio. Automatinius aparatus planuojama pastatyti iki birželio pabaigos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją