Degalų rinkos atstovai skaičiuoja, kad naftos kainų kilimas fiksuojamas septintus metus iš eilės, o pastaruoju metu pasiekia vis naujus rekordus. Todėl esą ir mažmeninės degalų kainos neturėtų stebinti.

„Lyginant perkamąją galią prieš 10 metų ir šiandien, šios kainos nėra stebuklas. Tai yra normalios ir rinką atitinkančios kainos. Galbūt tik keista, kad dyzelinas kainuoja taip stipriai brangiau nei benzinas“, – sako Sigitas Sauliūnas, UAB „Alexela Oil“ vykdomasis direktorius.

„Mažeikių naftos“ gaminamo dyzelino didmeninė kaina per pastarąją savaitę išaugo daugiau nei 40 litų už tūkstantį litrų. To priežastys – kelios, tarp jų – dėl planuotų remontų Rusijoje, Baltarusijoje ir Vokietijoje sustabdytos gamyklos.

„Maždaug po mėnesio remontai tose gamyklose pasibaigs ir jie grįš į rinką, pradės gaminti dyzeliną, tai savaime jo bus daugiau ir kaina kris“, – sako Jacekas Janas Komaras, „Mažeikių naftos“ atstovas spaudai.

„Atėjus vasarai bent jau dyzelino kaina tikrai kris. Kodėl? Tiesiog žiemą dyzelinas visada yra brangesnis negu vasarą“, – tvirtina S. Sauliūnas.

Dabar degalų, ypač dyzelino, paklausą, esą kelia tai, kad vakariečiai jį ne tik pila į mašinas, bet ir šildo juo būstus. Taip pat – stipriai augančios ir vis daugiau dyzelino vartojančios Kinija ir Indija.

„Esant tokiai globaliai suirutei – finansų krizei JAV ir didelėms pasekmėms visai globaliai rinkai, šalys, išgaunančios naftą, tam tikra prasme bando ir pasipelnyti iš susidariusios padėties“, – mano Jekaterina Rojaka, banko „DnB Nord“ vyresnioji analitikė.

Analitikai, nors naftos kainos svyravimus tiksliai atspėja pusė jų, vis dėlto sako, kad ši žaliava vargiai stipriai atpigs.

„Epocha pigių energetinių išteklių jau pasibaigė, mes turėtumėme priprasti prie kiek didesnės naftos kainos ir atitinkamai prie didesnių degalų kainų. Labai suintensyvėjo prognozės, kad jau 2010 m. naftos kaina galėtų siekti ir 200 JAV dolerių už barelį“, – sako J. Rojaka.

Benzino kaina Lietuvos degalinių tinkluose, nors visur pašokusi, skiriasi iki kelių centų už litrą, dyzelino – iki keliolikos. Velykoms degalinių tinklai žada kelių centų nuolaidas.