„Toks viešinimas drausmintų pažeidėjus. Aš asmeniškai manau, kad į žmogaus gyvybę besikėsinusio pažeidėjo duomenų skelbimas yra teisingas, nes nutartyse nenurodytume jų gyvenamosios vietos“, – apie sumanymą DELFI pasakojo N. Puteikis.

Jo teigimu, dar galutinai nenuspręsta, kiek pažeidėjų numerių ketinama viešinti. Pavyzdžiui, per praėjusį mėnesį, anot jo, buvo 11 vairuotojų, leistiną greitį viršijusių 40 km/val., o 5 automobiliu skriejo 50 km/val. greičiau nei leidžiama.

Lietuvos vairuotojų sąjungos prezidentas Saugirdas Pukalskas DELFI anksčiau sakė abejojantis viešinimo nauda.

„Jeigu žmonės bijotų viršyti greitį, jie jo ir neviršytų, nes per greitai važiuojantys ir taip yra matomi, o gatvėje matome ne tik numerius, bet ir veidus“, – sakė jis.

Pašnekovas pataria pirmiausiai šviesti visuomenę, plėsti policijos pajėgas, didinti pareigūnų atlygį, miestų gatvėse įrengti inžinerines priemones, lėtinančias automobilius.

DELFI primena, kad iki šiol Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) bylinėjasi su Vilniaus policija dėl daugiau nei metus viešai internete skelbtų už girtumą prie vairo baustų lietuvių duomenų.

Praėjusiųjų metų gegužę VDAI, vadovaudamasi Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu inspekcija uždraudė skelbti Kelių eismo taisykles pažeidusių asmenų pavardes policijos interneto tinklalapyje rubrikoje „Jie vairavo neblaivūs!“.

Vadinamąją policijos gėdos lentą kas savaitę papildydavo po keliasdešimt naujų pažeidėjų pavardžių – ne tik eilinių vilniečių, bet ir teisininkų, verslininkų, krepšininkų, politikų bei šou verslo įžymybių.

Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis yra įsipareigojusi 2001-2010 metais žuvusiųjų keliuose skaičių sumažinti perpus, tačiau Lietuvai šio įsipareigojimo vykdyti nepavyksta. Pagal šį rodiklį karą keliuose kariaujanti Lietuva yra paskutinė ES iš 27 jos narių.

Susisiekimo ministerijos 2007 metų duomenimis, kiekvieną dieną Lietuvos keliuose žūsta daugiau nei du žmonės, o per metus eismo įvykių nuostoliai šalies ūkiui sudaro 1,5 mlrd. Lt arba po maždaug 440 Lt kiekvienam gyventojui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją