"Pasikėsinimas nenutrūko, toliau einama buldozeriu. Blogiausia, kad tai yra valstybės objektas, bet čia žaidžia tam tikra grupuotė, esanti Kaune, ir netgi bandoma įteikti, kad tai Aleksoto seniūnijos objektas. Tai neteisybė, nes tai - Lietuvos objektas, esantis Kauno teritorijoje", - antradienį spaudos konferencijoje Seime sakė Lietuvos parašiutų sporto federacijos prezidentas Zenonas Vegelevičius.

Šioje Seimo nario Ryto Kupčinsko surengtoje spaudos konferencijoje buvo pristatyta Kauno S. Dariaus ir S. Girėno oro uosto, vieno seniausių Europoje, dabartinė situacija, problemos ir perspektyva.

Kaip pažymi Kultūros paveldo departamentas, Lietuvoje pramonės ir technikos objektų yra labai mažai, o S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas - vienintelis toks Lietuvoje kultūros paveldo objektas ir jį būtina išsaugoti ateities kartoms.

"Jeigu turime vienintelį istorinį aerodromą, tai klausimas labai paprastas: ar jį mes užstatome, ar neužstatome, ar saugome kaip aerodromą, ar saugome kaip užstatytą vietą, kurioje pastatome aukštą obeliską ir pažymime, kad šitoje vietoje buvo Lietuvos aerodromas, čia planavo parskristi Darius ir Girėnas, bet šitos vietos jau nebėra...", - galimą scenarijų nupiešė Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorius Albinas Kuncevičius.

Kauno S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas yra valstybinės reikšmės objektas. Šiuo metu Kultūros paveldo departamentas rengia specialius planus, juos parengti užtruks, kaip manoma, visus šiuos metus.

VšĮ "S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas" direktorius Eugenijus Raubickas sakė, kad pastaruoju metu įsigaliojant Šengeno šalių atvirai oro erdvei šio aerodromo reikšmė stiprėja, nes galima sudaryti sąlygas aviaciniam turizmui.

Spaudos konferencijos dalyviai nepritarė šio 211 ha ploto aerodromo, kuris įvardijamas kaip paminklinis, užstatymui arba panaudojimui kitoms reikmėms.

Pasak Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos prezidento Algimanto Žentelio, visas turtas yra išlaikytas kaip valstybės nuosavybė, bet valstybė kol kas tėra šį objektą įrašiusi tik į kultūros paminklų sąrašą, bet lėšų tvarkyti jam nėra skyrusi, jų yra skyrę tik aerodromo rėmėjai.

"Mūsų turtas išsaugotas. Mes rėmėjų lėšas investavome į valstybinį turtą, kad jį atnaujintume, suremontuotume, renovuotume. Šiandien jis atrodo dar geriau negu buvo, bet kol kas rimtesnio finansavimo nėra, taip pat surištos rankos dėl turto tvarkymo, ir mes negalime padaryti tai, ką planuotume ir galėtume", - apgailestavo A. Žentelis.

Aerodromo teritorijoje veikia kelios sportinės organizacijos, vyksta tarptautinės aviacinės varžybos, kiti renginiai. Jame įsikūręs Lietuvos aviacijos muziejus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją