Pasak „BTA draudimo“ generalinio direktoriaus Arnio Zekundės, yra keletas veiksnių, lemiančių trumpalaikių draudimo sutarčių paklausą. Pagrindiniai jų – pavasarį išaugantis automobilių srautas ir prekybos naudotais automobiliais suaktyvėjimas.

„Dažnai draudėjai trumpalaikes draudimo sutartis pasirašo automobilių turguje, tik nusipirkę mašiną. Be to, dalis vairuotojų žiemą nesinaudoja savais automobiliais ir renkasi kitas transporto priemones, o pavasarį vėl persėda į automobilį ir atnaujina draudimo sutartis“, – sakė A.Zekundė.

Trumpam – neapsimoka

„Ergo Lietuvos“ Transporto draudimo grupės vadovas Rimvydas Pocius sakė, kad pavasarį draudėjai aktyvesni dėl susiklosčiusių aplinkybių. Privalomasis draudimas šalyje buvo įvestas 2002 m. balandį.

R.Pocius pripažino, kad nemažos įtakos draudimo rinkai turi ir automobilių prekybos sezoniškumas. Pavasarį perkama gerokai daugiau naudotų automobilių, o dėl to suaktyvėja ir sutarčių pasirašymas. Automobilių turguose transporto priemones perkantys žmonės išties dažnai pasirašo trumpalaikes draudimo sutartis, tačiau pabrėžė, kad tai visiškai neapsimoka.

„Jeigu Lietuvoje vidutinė privalomojo automobilio draudimo kaina metams yra apie 320 litų, tai apsidrausti mėnesiui kainuoja apie 50–60 litų, tai – beveik dvigubai brangiau“, – skaičiavo ekspertas.

Būdas taupyti

Bendrovės „Lietuvos draudimas“ Privačios rizikos padalinio vadovas Vaidotas Krencius pastebi kiek kitokią tendenciją. „Yra nemažai žmonių, kurie žiemą beveik nevažinėja. Jie dažniausiai ir perka 3–6 mėn. trukmės draudimo polisus. O tokių, kurie draudžiasi mėnesiui, yra pastovus srautas. Galbūt jie negali iš karto mokėti daug arba yra taip įpratę. Rinkoje iš viso yra apie 30–40 tūkst. sezoninių klientų“, – teigė pašnekovas.

„Būna taip, kad klientai atvažiuoja ir apsidraudžia mėnesiui. Bet tai dažniausiai žmonės, kuriems staiga prireikia automobilio, o šis dar nedraustas arba draudimo sutartis pasibaigusi. Kartais taip daroma prieš parduodant mašiną, kai su ja dar važinėja senas savininkas, bet jam neapsimoka mašinos drausti ilgesniam laikui“, – pasakojo „Lukoil“ degalinės darbuotoja Raminta. Šio tinklo degalinėse teikiamos „If draudimo“ paslaugos.