„Mums ir patiems juokinga, kad šitaip stovime, jog gautume verslui geresnes vietas. Pernai budėjome dvi su puse paros, šiemet – penkias su puse. Kitiems tai – atrakcija, o mums – garantija dėl ateities“ – kalbėjo vienas budėtojų nidiškis Vytautas Kubilius.

„Gyva“ eilė savivaldybės koridoriuje keičiasi kas keturias valandas pagal pačių akcijos dalyvių sudarytą budėjimo grafiką. Kai savivaldybė užsidaro, budėtojai persikelia į savivaldybės aikštę ir visą naktį nesudėdami akių sėdi mašinoje.

Tokią kovą už būtį skatina komerciškai nelygiavertės savivaldybės tarybos patvirtintos nuomos vietos Nidoje. Anot nuomotojų, iš vienuolikos tik trys yra „auksinės“, pačiame Nidos centre, dvi –pakenčiamos, o kitos – beviltiškos. Kova tarp verslininkų vyksta dėl vadinamųjų „auksinių“ vietų.

Neringos mero pavaduotojas Arūnas Burkšas teigė, jog dviračių nuomai neįmanoma atiduoti savivaldybės aikštės arba pėsčiųjų pamėgtų takų ir skverų, kaip pageidautų „dviratininkai“. Prieš porą dienų kartu su verslininkais apėjus Nidos centrą, buvo atrastos dar keturios naujos dviračių nuomos vietos, kurias vakar Neringos savivaldybės taryba patvirtino.

Nepaisant to, Nidos verslininkai nenutraukė budėjimo akcijos, nes teigė, jog dabar jiems konkurenciją gali sudaryti iš kitų Lietuvos vietų atvykę verslininkai.

Anot vicemero A.Burkšo, savivaldybė negali žmonėms uždrausti stovėti eilėje. Neringos valdininkų nuomone, vienintelė išeitis būtų visų trokštamas vietas išdalyti aukcione, tačiau tam privalu pastatyti laikinuosius prekybos ar nuomos vietų įrenginius. Tai padaryti artėjančiam vasaros sezonui savivaldybė nebesuspės.

Klaipėdos dizaino specialistai jau suka galvas, kokį sprendimą pasiūlyti laikinam įrenginiui, kuris nebūtų vizualiai agresyvus ir derėtų prie Neringos aplinkos. Dviračius nuomojantys verslininkai pageidavo, jog leidimai teikti paslaugas jiems būtų išduodami nuo vasario 1 dienos, o prašymai juos gauti būtų priimami nuo sausio 25-osios.

Nors realiai dviračių nuomos verslą nidiškiai pradės tik pavasarį, tačiau užsitikrinę darbo vietas jie nerizikuos patirti nuostolių ir gamykloje galės užsisakyti naujus dviračius.

„Dviračius atnaujiname po kiekvieno vasaros sezono. Jų kaina per pastaruosius dvejus metus pakilo net 300 litų, todėl teikiant užsakymą gamyklai turi būti garantuotas, jog gausi gerą nuomos vietą ir iš to uždirbsi“, – budėjimo akcijos motyvus aiškino V.Kubilius.

Artėjant balandžiui, į kovą dėl prekybos vietų pakils gintarais prekiaujantys neringiškiai, kurie taip pat žada budėti prie savivaldybės ištisą parą.