„Jeigu surinkus 10 balų vairuotojui, pavyzdžiui, rugsėjį buvo sulaikytas vairuotojo pažymėjimas, jis sausį nebus grąžinamas, nes ATPK pataisos atgaline data negalioja“, – tvirtina R. Gradauskas.

Pagal dabar galiojančias ATPK nuostatas, vairuotojas per metus dukart ar dažniau pažeidęs Kelių eismo taisykles ir surinkęs daugiau nei 10 baudos balų, netenka teisės vairuoti 9-12 mėnesius.

Jo teigimu, naikinimas sovietmečio palikimas – baudos balų sistema džiaugsmo suteiks tiems vairuotojams, kurie, pavyzdžiui, turėjo 8 ar 9 baudos balus ir smulkiai prasižengę sausį vairuotojo pažymėjimo nebepraras visiems metams.

Anot ministerijos sekretoriaus, balų sistemą naikinti reikėjo, nes ji nepasiteisino, o jos administravimas buvo gerokai sudėtingesnis nei sistemos efektyvumas.

Tuo tarpu advokatų kontoros „Švirinas ir partneriai LAWWAY“ advokatas V. Vilkas DELFI tvirtina, kad visi tie, kuriems teisė vairuoti transporto priemonę buvo atimta vadovaujantis balų sistema ir kuriems paskirta nuobauda dar nėra įvykdyta – teisė vairuoti transporto priemonę turėtų būti grąžinta tik kitąmet, vadovaujantis ATPK nuostatomis galės kreiptis į nuobaudą paskyrusią įstaigą, kad ji būtų peržiūrėta ir vairuotojo pažymėjimas grąžintas nuo sausio.

Kitas svarbus aspektas, anot jo, yra tas, kad visos bylos, kuriose ginčijamas teisės vairuoti atėmimas dėl surinktų 10 balų ir kurios bus nagrinėjamos teismuose po ATPK pataisų įsigaliojimo, turės būti nutrauktos ir vairuotojui nuobauda nebebus skiriama.

Jis tvirtina, kad ATPK numato, jog aktai, švelninantys arba panaikinantys administracinę atsakomybę už administracinius teisės pažeidimus, turi atgalinio veikimo galią – taikomi skiriant nuobaudas už teisės pažeidimus, padarytus prieš šių aktų išleidimą, taip pat paskirtoms nuobaudoms, kurios nėra įvykdytos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją