"Gyvenu daugiabutyje miesto centre. Mūsų kiemas, kaip ir daugelis kitų centre, itin mažas. Tačiau vienas kaimynas jau daugiau nei metus čia laiko du nebevažiuojančius automobilius. Jau ne kartą prašėme jo, kad tuos "lavonus" išgabentų, tačiau mašinos vis dar stovi. Nebežinome, nei kur kreiptis, nei ką daryti", - skundėsi 22 metų kaunietis Martynas.

Kauno miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas spaudai Aurelijus Lukauskis patvirtino, kad nebenaudojami kiemuose palikti automobiliai gaisrininkams neretai sutrukdo operatyviai reaguoti į žmonių pagalbos šauksmą. "Tokie "lavonai" trukdo pravažiuoti net lengviesiems automobiliams, o ką jau kalbėti apie mūsų didelių gabaritų priešgaisrinę techniką. Kartais pasitaiko atvejų, kai nebenaudojami automobiliai būna palikti šalia priešgaisrinių hidrantų. Tokiais atvejais, kad galėtų patekti prie vandens šaltinio, gaisrininkai ne vietoje paliktas transporto priemones stumdo ar kitais būdais traukia šalin", - pasakojo Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas.

A.Lukauskis pridūrė, jog apleisti automobiliai neretai padegami ir taip sukelia pavojų greta stovinčioms mašinoms.

Gatves ir kiemus užgriozdinę nebenaudojami automobiliai galvos skausmas ir sniegą valančios bendrovės darbuotojams. "Daugelyje miesto vietų tiesiog ant gatvės palikti seni laužai trukdo valyti sniegą, kurį mūsų darbuotojai specialia technika nustumia į kelio kraštus", - teigė UAB "Kauno švara" generalinio direktoriaus padėjėjas eksploatacijai Algis Milčius. Nebenaudojami automobiliai sukelia problemų ir šiukšlių vežėjams . "Ankštuose kiemuose vairuodami didžiules mašinas jie turi laviruoti centimetrų tikslumu. Vairuotojai tai sugeba, nes yra profesionalai. Tuo tarpu aš pats tokiomis sąlygomis tikrai nepavairuočiau", - sakė A. Milčius.

Pasak Kauno policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininko Alfonso Tarasevičiaus, miestiečiai skatinami pranešti apie nenaudojamus ir kiemuose ar gatvėse paliktus automobilius. Tačiau žmonės šiai problemai gana abejingi. "Tokių automobilių yra kone kiekviename daugiabučio kieme. Policija, seniūnijų darbuotojai ir apylinkių inspektoriai gyventojus nuolat ragina pranešti apie tokius laužus, tačiau paskambina tik vienas kitas", - guodėsi pareigūnas.

"Paliktais automobiliais dažniau rūpinasi seniūnijos specialistai. Būna, kad kreipiasi ir gyventojai, tačiau jie nėra labai aktyvūs", - Eismo priežiūros viršininkui antrino Dainavos seniūnas Algimantas Mickevičius.

Policijos pareigūnai, gavę gyventojų skundą, nustato nebenaudojamo automobilio savininką, kuris yra įspėjamas. Jeigu žmogus per 10 dienų savo automobilio neišveža, transporto priemonė gabenama į saugojimo aikštelę. Be to, automobilio savininkui yra paskiriama bauda. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už šį nusižengimą numato baudą nuo 250 iki 500 litų. Už pakartotinio įspėjimo nepaisymą skiriama iki 1000 litų dydžio bauda. "Dauguma savininkų, sužinoję apie jiems gresiančią atsakomybę, savo automobilius nedelsdami patraukia", - teigė A.Tarasevičius.

Tačiau to nepadariusiems ir norintiems automobilį atsiimti iš saugojimo aikštelės, tenka ne tik sumokėti baudą, tačiau ir kompensuoti automobilio transportavimo bei saugojimo išlaidas, kurios dažniausiai siekia daugiau nei 100 litų.

"Kadangi nebenaudojami automobiliai dažnai būna menkaverčiai, didelė dalis savininkų net nebando jų atsiimti iš saugojimo aikštelių. Tokiu atveju automobiliai yra parduodami į autolaužynus", - aiškino A.Tarasevičius.