„Tai būtų gera akcija, viena vertus,
memento mori
", – posėdyje abejojantiems kolegoms sakė B. Vėsaitė.

Šį parlamentarės siūlymą trečiadienį palaikė Ekonomikos komitetas. Visam įstatymo projektui, o kartu ir šiam siūlymui dar turi pritarti Seimas.

Anksčiau ji ragino rekomenduoti prašymą donoro kortelei „Regitroje" užpildyti tik gaunantiems teisę vairuoti motociklus.

„Labai motociklininkai pasipiktino, aš gavau šitiek pasipiktinusių laiškų, bet jeigu visiems būtų pasiūlyta, iš tikrųjų, nieko čia blogo", – posėdyje sakė ji.

Vertėtų turėti visiems gyventojams

Kaip DELFI anksčiau rašė, Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Asta Kubilienė siūlymą motociklininkams išduoti donoro korteles įvertino palankiai. Ji teigė, kad donorystė yra rimta problema ir donoro korteles derėtų įsigyti visiems piliečiams.

Atsižvelgiant į faktą, kad donorinių organų per metus laukia apie 1 tūkst. sunkiai ir nepagydomai sergančių pacientų, o efektyvių donorų skaičius per metus siekia tik maždaug 35, dauguma žmonių greičiau yra potencialūs recipientai, o ne potencialūs donorai.

„Drauge su vairuotojo pažymėjimais „Regitrai" pravartu būtų padalinti ir reklaminę medžiagą apie organų donorystę ir transplantaciją, kuri galbūt priverstų greičio mėgėjus susimąstyti apie savo ir kitų saugumą", - sako NTB direktorė.

Donoro kortelė yra patvirtinimas, kad jos turėtojas savanoriškai ir neatlygintinai sutinka po savo mirties dovanoti organus ir (ar) audinius transplantacijai. Kortelę gali gauti kiekvienas pilnametis Lietuvos pilietis, užpildęs sutikimą, kad jo audiniai ir (ar) organai po jo mirties būtų panaudoti transplantacijai.

Teisės aktai numato neribotą galimybę pakeisti savo nuomonę, o atsitikus nelaimei, atsižvelgiama į paskutinį jūsų pareikštą norą.

Nuo 2000 metų Nacionalinis transplantacijos biuras yra išdavęs 7 230 donoro kortelių. Joje nenurodoma jokia asmeninė informacija, kuri padėtų nustatyti ar žmogaus organai tinka transplantacijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją