„Sekundės“ kalbintas Panevėžio Savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius sakė: „Kiekvieną sezoną primėto senų padangų, nors jas turėtų vežti į įmonės „Panevėžio specialus autotransportas“ įrengtą aikštelę Pilėnų gatvėje. Čia jos surenkamos nemokamai. Kovoti su blogybe esame bejėgiai. Dažniausiai padangos neleistinoje vietoje paliekamos tamsiuoju paros metu. Jeigu sužinotume apie tvarkos pažeidėjus, baustume, tačiau jų susekti neįmanoma.“

Negauna pinigų

Vedėjas informavo, kad Savivaldybėje vyko pasitarimas dėl senų padangų, tačiau kokių konkrečių veiksmų bus imamasi problemai šalinti, A.Karalevičius neatskleidė. „Sekundės“ žiniomis, buvo tik sutarta, kad mieste riogsančios senų padangų krūvos – galvos skausmas.

Kiek išsamiau apie situaciją papasakojo įmonės „Panevėžio specialus autotransportas“ direktorius Valentas Bakšys. Nebetinkamos naudoti padangos, pasak jo, visos Lietuvos problema. Tačiau joms surinkti savivaldybės negauna pinigų, todėl ir yra bejėgės ką nors daryti.

„Kaip išganymo laukiame, kada Panevėžio miesto savivaldybėje pradės veikti viešos tvarkos ir kontrolės tarnyba, tuomet galbūt bus galima organizuoti reidus, išaiškinti pažeidėjus, skirti jiems baudas“, – vylėsi direktorius.

Mokestis prasmenga

Už miesto švaros taisyklių nepaisymą numatyta bauda iki 2000 litų. Tad ir sučiuptiesiems neleistinoje vietoje palikus padangas tektų pakloti nemenką sumą.

V.Bakščio aiškinimu, perkant naujas padangas yra sumokamas naudotų padangų mokestis ir jis nemažas. Importuotojai už įvežamų naujų padangų toną turi mokėti 300 litų, o už restauruotų – 360 litų. Todėl senų padangų išvežimas turi būti nemokamas.

„Bet mano minėtas mokestis patenka į Aplinkos apsaugos ministeriją ir čia prasmenga, todėl su šia problema sunku susitvarkyti. Mums liepta surinkti senas padangas, ir tą darome. Esame pastatę didelį konteinerį. Tvarkingi žmonės atveža. Jau surinkome gerą toną. Paprastai senas padangas vežame į Akmenės cemento gamyklą, čia jos sukūrenamos. Tačiau transportavimas kainuoja“, – kalbėjo direktorius.

Šildosi padangomis

Užėjus šaltajam metui, kai kurie gyventojai sumanydavo senomis padangomis krosnis kūrenti, tačiau oro tarša ir ramią dieną tvyrantis smogas tokiu atveju neišvengiamas.

Apie tai pasiteiravus Visuomenės sveikatos centro gydytojo Alfonso Žobako, šis teigė, kad pastarąjį metą neteko girdėti apie privačiuose namuose kūrenamas padangas, tačiau šito galima sulaukti. Kontroliuoti tokius pažeidimus turėtų aplinkosaugininkai, ekologai, nes jau penkiolika metų ši procedūra pavesta būtent jiems.