Tokios teisminių ginčių baigties antradienį Panevėžio apygardos teisme tikėjosi Panevėžio savivaldybės atstovai ir BIG-PST (Baltijos investicijų grupės ir Panevėžio statybos tresto) konsorciumas. Abi konfliktuojančios pusės siekė pasirašyti taikos sutartį, pagal kurią teisė įgyvendinti vieną didžiausių pastarojo meto Savivaldybės investicinių projektų būtų atitekusi BIG-PST konsorciumui. Būtent dėl tokios teisės beveik metus trunka konsorciumo bylinėjimasis su Savivaldybe teisme.

Tačiau teismas nusprendė netenkinti prašymo dėl taikos. Pasirodo, noras, primetus milijoną kitą, baigti beveik metus trunkantį teismą ir imtis įgyvendinti investicinį projektą prieštarauja teisės reikalavimams.

„Prašymas patvirtinti taikos sutartį atmestas, nes pačios taikos buvo siekiama ne dėl ginčo dalyko“, – „Sekundei“ sakė Panevėžio apygardos teismo teisėja Laimutė Sankauskaitė.

Konsorciumas nuo praėjusių metų lapkričio teisme siekia, kad jam nepalankus Savivaldybės komisijos sprendimas nepripažinti jo konkurso nugalėtoju būtų panaikintas.

Be to, norima, kad komisija būtų įpareigota tęsti milijoninius pelnus investuotojui žadantį konkursą. Todėl taikos sutartis būtų įmanoma tik ieškovui atsisakius šių reikalavimų arba atsakovui sutikus juos tenkinti.

Teismui abejonių sukėlė ir taikos sutarties pagrindu turėjęs tapti naujas BIG-PST komercinis-investicinis pasiūlymas. „Manau, kad tik Savivaldybės konkurse galima teikti naujus pasiūlymus arba gerinti senųjų sąlygas“, – sakė teisėja.

Autobusų stoties taikos balandžiui taip ir nepakilus iš Panevėžio apygardos teismo, BIG-PST byla prieš Savivaldybę bus tęsiama.

Nesutarė dėl matematikos

„Sekundė“ ne kartą rašė, kad senosios Panevėžio autobusų stoties iškeldinimo iš miesto centro ir naujosios Beržų gatvėje statybos procesas užstrigo vos tik prasidėjęs. Per du mėnesius žlugo du iš eilės specialios Panevėžio miesto savivaldybės komisijos skelbti geriausio investuotojo paieškos konkursai.

Su tuo nesutiko konsorciumas – jo savininkai buvo įsitikinę, kad jų investicinis pasiūlymas buvo vertas tapti konkurso nugalėtoju. BIG-PST civilinio ieškinio paskelbti jį konkurso nugalėtoju teismas sulaukė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai speciali Savivaldybės komisija oficialiai paskelbė, kad bus trečiasis konkurso etapas. Panevėžio apygardos teismas iškėlė civilinę bylą ir kol ji buvo nagrinėjama, buvo sustabdytas autobusų stoties iškeldinimo, naujos stoties, Autobusų parko ir kitų objektų statybos konkursas.

Ši beveik kriminalinė istorija iš esmės prasidėjo dėl skirtingai suprantamos matematikos. Nepriklausomi Savivaldybės samdyti ekspertai buvo paskelbę, kad preliminari naujos autobusų stoties ir Autobusų parko bei prekybos centro Beržų gatvėje sąmata turi siekti 12 milijonų litų. Mat mažiausiai tiek prieš metus buvo verta mainais investuotojui siūloma dabartinė Panevėžio autobusų stoties teritorija ir dalis Autobusų parko.

BIG-PST konsorciumas Siekė savivaldybės kontrakto ir įsipareigojo į jį investuoti tik apie 7-8 milijonus litų. Kai speciali Savivaldybės komisija nesutiko su gudriu konsorciumo planu, milijonieriai „nubėgo“ skųstis teismui. Konsorciumo savininkai piktinosi ir specialios komisijos pirmininko Rimanto Petukausko viešomis kalbomis apie BIG ir PST projektą – jį pirmininkas buvo palyginęs su finansine afera.

Pasak neoficialių šaltinių, vakar Savivaldybės atstovai taikos sutartį būtų pasirašę, nes konsorciumas raštiškai būtų įsipareigojęs padidinti investicijų sumą 5 milijonais litų. Akivaizdu, kad konsorciumas būtų šventęs dvigubą pergalę – per tuos vienuolika mėnesių žemės sklypai miesto centre pabrango mažiausiai pusantro karto

BIG-PST konsorciumo steigėjai – panevėžiečiai Algimantas Kazlaučiūnas ir Alvydas Misiūnas, vienas iš PST savininkų Gvidas Drobužas bei kiti milijonieriai.