"Visi puikiai žinome, kad šalyje yra nemažai pažeidėjų, sukaupusių dešimtimis tūkstančių litų skaičiuojamas baudų sumas, bet niekas nieko jiems negali padaryti. Nesuprantama, kodėl delsia šalies valdžia, kai keliuose viena po kitos vyksta tragedijos.

Visiškai pritariu griežtai kaimyninių šalių praktikai, kai iš neblaivių asmenų atimamos transporto priemonės. Manau, kad tai vienas efektyviausių būdų kovai su tokiais kelių chuliganais“, – vakar „Kauno dienai“ pareiškė Kauno miesto Eismo priežiūros tarnybos viršininkas Alfonsas Tarasevičius.

Policininkų pyktis suprantamas – prie automobilio vairo vis dažniau sėda girti ar teisės vairuoti neturintys asmenys.

Potencialūs žudikai

Užvakar Vilniaus rajone ir Telšiuose įvyko dvi eismo nelaimės, kurias sukėlė neblaivūs prie vairo sėdėję daugkartiniai Kelių eismo taisyklių pažeidėjai. Jie neturėjo teisės vairuoti transporto priemonės.

Antradienį vakare netoli sostinės, kelyje Dūkštos–Sudervė–Bukiškės, neblaivus vairuotojas, važiuodamas „Renault Laguna“ automobiliu, nepasirinko saugaus greičio ir atsitrenkė į ta pačia eismo juosta važiavusią dviratininkę.

Sužalota 27 metų moteris buvo nuvežta į Vilniaus universitetinę greitosios pagalbos ligoninę, kur jai diagnozuota muštinė žaizda galvoje. Po medikų apžiūros moteris išleista į namus.

Pasak Vilniaus rajono policijos pareigūnų, prie „Renault Laguna“ vairo sėdėjusiam 24 metų jaunuoliui buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis – organizme aptikta 3,04 promilės alkoholio. Šiam vairuotojui teisė vairuoti automobilį buvo atimta dar šių metų sausio pradžioje. Tokia nuobauda taikyta už Administracinių teisės pažeidimų kodekso pažeidimą – nepaklusnumą policijos reikalavimui sustoti ar pasitraukimą iš avarijos vietos.

Panašiomis aplinkybėmis dar viena avarija tą pačią dieną įvyko Telšiuose. Neblaivus ir teisę vairuoti praradęs „Mazda 323“ automobilio vairuotojas nepasirinko saugaus greičio bei atstumo ir atsitrenkė į kelkraštyje stovėjusį „Volkswagen Passat“.

Šaipėsi iš policijos

Vakar Kauno miesto gatvėse eismą prižiūrėję patruliai liko apstulbinti – patikrinę sustabdyto Kelių eismo taisyklių pažeidėjo dokumentus, jie sužinojo, kad šis asmuo prieš penkerius metus miręs.

Policijos pareigūnų sustabdyto automobilio vairuotojas nė nemirktelėjęs atkišo turėtą vairuotojo pažymėjimą. Vyras patruliams pasirodė įtartinas, todėl pareigūnai tuoj pat patikrino asmens duomenis norėdami sužinoti, ar jo neieško policija ir kiek bei kokių pažeidimų vairuotojas yra padaręs.

Netrukus pareigūnai suglumo, mat policijos duomenų bazėje buvo įrašyta, kad šiemet 35 gimtadienį turėjęs minėti kaunietis 2002 metų rugpjūtį mirė. Po tokio atsakymo teisėsaugininkai dar atidžiau pažiūrėjo į sustabdyto automobilio šeimininką ir jo pateiktus dokumentus, tačiau vairuotojo pažymėjime buvusi fotografija buvo labai panaši į patį vairuotoją.

Patruliams teko kartu su juos apgauti mėginusiu pažeidėju vykti į artimiausią policijos įstaigą, kad išsiaiškintų, kaip miręs asmuo gali sėdėti prie automobilio vairo. Netrukus klasta išaiškėjo. Pareigūnai nustatė, kad jų sučiuptam vairuotojui už gausybę Kelių eismo taisyklių pažeidimų jau seniai buvo atimta teisė vairuoti, tad jis mėgino gudrauti ir apmulkinti policininkus pateikdamas jiems išties mirusio brolio dokumentus.

Negana to, reikalų su policija dažnai turėdavęs sulaikytasis pareigūnams pasirodė gerai pažįstamas, o per savo vairavimo karjerą buvo gavęs ir iki šiol nesumokėjęs daugybės baudų.