"Kad surinktų visus mokinius, geltonieji autobusiukai privalo nustatytu maršrutu pervažiuoti po du tris kartus. Tad pirmuoju reisu į mokyklas atvežti mokiniai pamokų pradžios privalo laukti valandą ir ilgiau. Tiek pat tenka laukti ir pasibaigus pamokoms. Tačiau tai tik dalis bėdos", - LŽ teigė Z.Mackevičius.

Autobusiukai - degalų rijikai

Švietimo skyriaus vedėjo teigimu, iki šešių kartų per dieną tuo pačiu maršrutu važinėjantys geltonieji autobusai sunaudoja neracionaliai daug degalų. Tuo metu didesniam autobusui, kad surinktų, o po to išvežiotų namo vaikus, užtektų viso labo dviejų reisų.

"Maži geltonieji autobusai problemos toli gražu nepašalina. Kiek teko lankytis labiau už mus išsivysčiusiose Vakarų Europos šalyse, visur matėme, kad mokyklos turi ne mažesnius kaip penkiasdešimties vietų autobusus, skirtus mokiniams vežioti. Tokie autobusai - išties patogumas žmonėms, to nepasakysi apie mūsų geltonuosius autobusėlius", - sakė Z.Mackevičius.

Gresia kalėjimas

Z.Mackevičius nurodė dar vieną bėdą, su kuria susiduria ir geltonųjų autobusų vairuotojai, ir jų keleiviai. Norėdami greičiau nuvažiuoti į mokyklą, o po to namo grįžti mokiniai vairuotojų nuolat prašo nusižengti kelių eismo taisyklėms ir juos įsodinti nepaisant to, kad visos vietos autobuse jau užimtos.

"Žinau, kad neatsigindami vaikų maldavimų vairuotojai ant vienos sėdynės sodina po kelis mokinius, o to daryti jie šiukštu neturėtų. Gerai, kad kol kas neatsitiko jokios nelaimės. Tačiau jei įvyktų avarija, vairuotojams už kelių eismo taisyklių pažeidimus kalėjimo, ko gero, nepavyktų išvengti", - nerimavo skyriaus vedėjas.

Autobusiukas - dėl tinklo pertvarkos

Rokiškio rajono savivaldybė turi keturis geltonuosius autobusiukus, penktą tikisi gauti šiandien. "Niekas šių autobusiukų už gražias akis neduoda. Kad jų gautume, turėjome nedelsdami vykdyti švietimo reformos uždavinius ir uždaryti mokyklas bei keisti jų statusą", - tvirtino Z.Mackevičius. Vedėjas pabrėžė, jog Rokiškio rajonas kritikuojamas, kad šiame rajone švietimo reforma vyksta vangiai, mokyklų naikinti neskubama, todėl ir geltonųjų autobusiukų skiriama nedaug.

Anot Švietimo skyriaus vedėjo, pirmasis Rokiškio rajone gautas geltonasis autobusiukas buvo skirtas Rokiškio Romuvos gimnazijai, kad ši parsivežtų gimnazistus iš pagrindine tapusios Panemunėlio vidurinės mokyklos. Šiemet geltonąjį autobusiuką tikimasi įteikti Juodupės gimnazijai. Jis skirtas atsivežti mokiniams iš uždarytos Onuškio mokyklos. Anksčiau ši mokykla turėjo pagrindinės mokyklos statusą, o iki uždarymo buvo tapusi Juodupės gimnazijos skyriumi.

Problemos neišsprendžia

Kad mokinius vežiojantys autobusiukai turėtų būti talpesni, mano ir Pasvalio rajono Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas. Jo teigimu, Pasvalio rajono savivaldybė vykdant švietimo reformą buvo bandomoji, todėl uždarė ar pakeitė statusą nemažai daliai mokyklų. Po to didžiosios mokyklos buvo priverstos vežiotis mokinius. Dėl to Pasvalio rajonui buvo skirti net devyni geltonieji autobusiukai, dešimtą tikimasi gauti šiemet.

K.Polekas pripažino, jog geltonieji autobusiukai Pasvalio rajone mokinių vežiojimo problemos neišsprendžia. Transportą, skirtą vežioti mokiniams, tenka samdytis iš autobusų parko. Negana to, dėl vieno vaiko pavėžėjimo sutartis sudaryta su jo tėvu. Šešis kilometrus sūnų į mokyklą vežantis vyriškis už tai gauna pinigų.