„Lietuva Statoil“ planuoja, kad šių metų pabaigoje A92 markės benzinu bus prekiaujama dar rečiau.

Iš 8 Klaipėdoje esančių degalinių A92 markės benzinas parduodamas tik trijose. Vilniuje iš 16 degalinių – tik penkiose. Kaune iš 14 degalinių – tik dviejose.

„Pastebėjome sumažėjusią šio benzino paklausą. Degalinėse jis stovėdavo neišparduotas, todėl nusprendėme juo prekiauti tik ten, kur dar atsiranda pirkėjų. Tai - daugiausiai rajonuose esančios degalinės“ - sakė „Lietuvos Statoil“ Pardavimo ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas.

Pasak jo, Latvijoje ir Estijoje A92 markės benzinu nebeprekiaujama jau keletą metų, todėl ir Lietuva neturėtų būti išimtis.

Teigiama, kad A92 markės benzino nebeapsimoka pirkti ir dėl taupymo sumetimų – esą jo kaina nuo A95 markės benzino skiriasi 1-2 centais, o kokybė yra prastesnė.

Praėjusią ketvirtadienį pigiausiai litrą A92 markės benzino buvo galima įsigyti už 3,23 lito, o brangiausiai – už 3,31 lito.

„Lietuva Statoil“ prekybą A92 markės benzinu kai kuriose degalinėse nutraukė dar pernai lapkritį. Vėliau, pasiteisinus eksperimentui, jo pamažu buvo atsisakoma ir kitose degalinėse.

Šiuo metu daugelyje „Lietuva Statoil“ degalinių yra išmontuojami A92 markės benzino pylimo pistoletai, keičiama kolonėlių įranga.

Paklausa nesiskundžia

Didžiausias degalinių tinklas šalyje „Lukoil“ šio benzino neatsisakė ir to daryti nežada. Iš 115 degalinių A92 markės benzinu neprekiaujama tik trijose.

„Lukoil“ degalinėse A92 markės benzinas kainuoja pigiau nei „Statoil“. Ketvirtadienį „Lukoil“ pigiausiai litras šios markės benzino kainavo 3,20 lito, o brangiausiai 3,26 lito. Šis degalinių operatorius prekiauja A92 markės benzinu beveik visose degalinėse Latvijoje ir Estijoje.

„Lukoil Baltijos“ mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas sakė, kad A92 markės benzinu prekiaujama, nes šis benzinas turi didelę paklausą.

Anot jo, statistika rodo, kad jis net populiaresnis už A98 markės benziną.

Pila į „Žigulius“

Šiuo metu Lietuvos degalinėse populiariausias yra A95 markės benzinas, kiek mažiau populiarus A98 ir A92 markės benzinas.

Ūkio ministerijos Energetikos išteklių departamento Naftos skyriaus vyresnysis specialistas Kęstutis Skusminas teigė, kad pernai Lietuvoje buvo parduota 365 tūkstančiai tonų benzino. Apytikriai buvo apskaičiuota, kad A95 markės benzino parduota 285 tūkstančiai tonų, A92 markės – 67 tūkstančiai tonų ir A98 markės – 13 tūkstančių tonų.

Kol kas A92 markės benzinas sudaro 18 procentų viso parduodamo kiekio.

„Dažniausiai A92 markės benziną perka turintys sovietinės gamybos automobilius. Žigulių varikliai buvo pritaikyti būtent šiam benzinui. Didesnį oktaninį skaičių turintis A95 markės benzinas galėtų pakenkti „Žiguli“ varikliui“, - aiškino K.Skusminas.

Kol žmonės turės sovietinės gamybos automobilių, tol A92 markės benzino poreikis bus. 76 ir 80 markės benzinas iš degalinių jau išnyko.