„Pinigus degalinėse priima technika. Technikai labai tiksliai reikia nurodyti, kokius pinigus ji turi priimti, o kokius ne. Tik atsiradus naujiems pinigams, mes iš anksto negauname jų pavyzdžių, todėl savo technikos negalėjome užprogramuoti, kokius banknotus reikia priimti.“ – pasakojo UAB „Neste Lietuva“ Mažmeninės prekybos skyriaus vadovas Ringaudas Steikūnas.

Jo teigimu, iš pradžių reikia paruošti naujas programas, kurios kuriamos Šveicarijoje ir Suomijoje. Tik gavusi programas, bendrovė gali tinkamai užprogramuoti degalinių skaitytuvus, kad šie priimtų reikiamus banknotus. Beje, tokie pinigų keitimai, pasak Ringaudo Steikūno, automatinių degalinių savininkams yra nuostolingi finansiškai.

Lietuvoje iš viso yra 64 automatinės degalinės.

Lietuvos banko kasos departamento direktoriaus pavaduotojas Bronislovas Degutis sako, kad apie naujus banknotus iš anksto ir naujų pinigų pasirodymo dieną visuomenė buvo informuota per žiniasklaidą. Atsiskaitymo ir mokėjimo automatų gamintojai ir naudotojai Lietuvos banke gali įsigyti naujų banknotų ir pagal juos adaptuoti banknotų priėmimo ir atpažinimo techniką.