Mokesčių administravimo įstatyme numatyta, kad „mokesčių įstatymai, nustatantys naują mokestį, naują mokesčio tarifą, mokesčio lengvatą, sankcijas už mokesčių įstatymų pažeidimus arba iš esmės pakeičiantys apmokestinimo tam tikru mokesčiu tvarką ar apmokestinimo teisinio reglamentavimo bei taikymo principus“ turi įsigalioti ne anksčiau nei po šešių mėnesių nuo jo paskelbimo dienos.

Jei šį įstatymo projektą pasirašytų prezidentas Valdas Adamkus, dėl jo apsispręsti turintis dar penkias darbo dienas, jis įsigaliotų apie pataisas paskelbus „Valstybės žiniose“.

Taigi praėjus pusei metų įmonėms atskaityti PVM už naujus automobilius būtų galima anksčiausiai nuo lapkričio.

Šiuo metu Seimas, pats priėmęs šią įstatymo pataisą, laukia prezidento veto. Socialdemokratų frakcija penktadienį atviru laišku kreipėsi į prezidentą, prašydama nepasirašyti šių įstatymo pataisų.

Seimo Ekonomikos komiteto, kuriame ir buvo svarstoma ši įstatymo pataisa, pirmininkė Birutė Vėsaitė DELFI sakė kreipusis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją (SEPK) su prašymu išnagrinėti kai kurių parlamentarų galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

Jos teigimu, pagal Seimo statutą, po SEPK sprendimo turėtų būti grįžtama prie šio įstatymo priėmimo parlamente.

„Pažiūrėkite į Ekonomikos komiteto sudėtį, vien verslininkai, tai ko jūs norite? Kas ten atstovauja visuomenės interesams? Mes turėjome atskirtąją nuomonę penkių narių su manimi priešaky, bet mūsų buvo mažuma. O kadangi aš buvau komandiruotėje, tai pasinaudodami tuo prakišo šitą pataisą“, – piktinosi Ekonomikos komiteto pirmininkė.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas prisiminė, kad prezidentas kartą jau vetavo Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymą, nes jo įsigaliojimo data projekte buvo numatyta dviem dienom anksčiau nei pusė metų po jo paskelbimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją