Kultūros vertybių apsaugos departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis vakar Turgaus gatvės restauracijos darbus vertinusios valstybinės komisijos pirmininkei Reginai Šolienei pateikė raštiškus argumentus, kodėl jo institucija nepripažįsta, kad reprezentacinė miesto gatvė yra tinkama naudoti.

Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyresniajai specialistei R.Šolienei adresuotame rašte teigiama, kad gatvės restauracijos darbai atlikti nesivadovaujant techniniu projektu.

Nors važiuojamosios dalies restauracija nenukrypsta nei nuo projekto, nei nuo Klaipėdos istorijos, akmenys yra pakloti nelygiai.

Kaip pavyzdį, jog akmenis galima sukloti lygiai, paminklosaugininkai nurodė Vytauto gatvę.

Paveldo saugotojus papiktino ir tai, kad numatytą šaligatvio dangą - kalkakmenio trinkeles - darbus atlikusi bendrovė „Konsolė“ savavališkai pakeitė į grubiai skaldyto granito trinkeles, kurios yra ne tik netinkamos naudoti, bet ir šiurkščiai iškreipia uostamiesčio istoriją.

Pretenzijose priekaištaujama ir dėl gatvės grindinio tarp važiuojamosios dalies ir šaligatvių, nes bet kaip sumesti kampuoti akmenys neturi nieko bendra nei su danga, nei su paveldu.

Vienas šiurkščiausių Turgaus gatvės restauracijos pažeidimų - techninės priežiūros vykdytoja Irena Lebedeva ir rangovo paskirtas šio projekto statybos vadovas Jonas Darkintas neturi paminklosauginių atestatų, todėl apskritai negalėjo būti paskirti į šias pareigas.

Paminklosaugininkai kaltino statybininkus, kad šie išniekino Turgaus gatvės restauracijos projekto autoriaus Vytauto Šliogerio atminimą. Šis architektas buvo istorinių gatvių ir šaligatvių, senovinių dangų, istorinių jų grindimo ir apdorojimo būdų šalininkas ir puoselėtojas.

N.Puteikio teigimu, rangovas kartu su užsakovu, pažeidę įstatymus ir kitus teisės aktus, savavališkai sudarkė autoriaus projektą.

„Privačiame pokalbyje komisijos pirmininkė prisipažino, jog jaučia spaudimą ir turi atmesti mūsų institucijos pretenzijas bei pasirašyti aktą, kad Turgaus gatvės ir šaligatvių danga yra tinkama naudoti. Pagal įstatymus ji turi teisę taip pasielgti. Tačiau tuomet kreipsimės į teismą, kad būtų panaikintas toks aktas, o brokdarių veiksmai įvertinti teisiškai“, - sakė N.Puteikis.

Valstybinės komisijos pirmininkė R.Šolienė vakar dar negalėjo pasakyti, atmes ar patenkins paveldo saugotojų pareikštas pretenzijas.

„Tik šiandien jas gavau. Aiškinsimės, ar tos pretenzijos yra pagrįstos“, - sakė R.Šolienė.

Paklausta, ar yra žmonių, kurie daro spaudimą, kad pretenzijos būtų atmestos, R.Šolienė nukirto: „Niekas jokio spaudimo nedaro. Dirbame normaliai. Tokios kalbos, kad kažkas daro mums įtaką, yra tik kvailystė“.