Penktadienį uostamiestyje iškilmingai pristatyti ir išbandyti du galingi nauji VSAT jūriniai kateriai bei skuteris.

Penktadienį Klaipėdoje, Pilies jachtų uoste, naujuosius pasieniečių pirkinius išbandė vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, VSAT vadas generolas Saulius Stripeika, Klaipėdos savivaldybės ir kitų organizacijų vadovai.

Naujuosius pasieniečių pirkinius penktadienį vykusios iškilmingos pristatymo ceremonijos metu palaimino Karinių jūrų pajėgų kapelionas Romualdas Ramašauskas.

Vidaus reikalų ministras R. Šukys akcentavo, kad šie nauji pakrančių apsaugos kateriai ir skuteriai skirti užtikrinti ne tik Lietuvos, bet ir išorinės Europos Sąjungos sienos saugumą.

"Katerių įsigijimas yra vienas iš pavydžių, - teigė R. Šukys, - kad diena po dienos realiais darbais artėjame prie pilno pasirengimo užtikrinti visus Šengeno reikalavimus". Ministras pasieniečius įspėjo būti budrius ir priminė jiems tenkančią didelę atsakomybę saugant išorines bendrijos sienas.

Suomijos kompanijos "Boomeranger Boats OY" pagamintos plaukiojimo priemonės VSAT Pakrančių apsaugos rinktinei nupirktos už Šengeno priemonės programos lėšas.

Kuršių marioms ir teritorinei jūrai patruliuoti skirti modernūs kateriai "Boomeranger RIB C-1100" ir greitajam reagavimui skirtas skuteris "Boomeranger RIB C-650" atviro tarptautinio konkurso būdu su visa įranga įsigyti už beveik 2 milijonus 700 tūkstančių litų.

Konkursą laimėjusi bendrovė visas plaukiojimo priemones įrengė ir pritaikė pagal pasieniečių reikalavimus, atsižvelgiant į jų naudojimo sąlygas ir specifiką.

Daugiau nei 11 metrų ilgio ir trijų su puse metro pločio jūriniai kateriai "Boomeranger", varomi vandens turbina bei turintys du 370 AG variklius, gali skrieti daugiau kaip 40 mazgų greičiu bei plukdyti 8 žmones.

Kuršių mariose ir atviroje jūroje galintys plaukti "Boomeranger RIB C-1100" "apginkluoti" būtiniausia ir moderniausia įranga – radarais, magnetiniais ir elektroniniais kompasais, turi globalios padėties nustatymo (GPS) įrangą, sumontuotas jūrines, aviacines ir antžemines radijo stotis. Į plaukiojimo priemonių komplektą taip pat įeina gelbėjimosi liemenės bei hidrokostiumai.

Šešių metrų ilgio ir beveik dviejų su puse metrų pločio skuteris "Boomeranger RIB C-650" turi du 50 AG variklius bei gali išvystyti 30 mazgų greitį.

Greitaeigė plaukiojimo priemonė bus priskirta Pakrančių apsaugos rinktinės laivui "Madeleine" bei bus naudojama operatyviam reagavimui į susidariusias situacijas – pažeidėjų sulaikymui, gelbėjimo darbams, Kuršių marių stebėjimui.

Skuteris, turintis jūrinį kompasą, echolotą bei GPS sistemą, gali plukdyti penkis žmones.

Kitąmet pasieniečiai planuoja dar pagausinti savo plaukiojimo priemonių pajėgas. Pakrančių apsaugos rinktinei 2007 m. bus perduotas specialus naujas 12 metrų ilgio laivas, skirtas reaguoti į pažeidimus jūroje, taip pat dar keturi nauji kateriai pakrantės zonai patruliuoti. Visi jie taip pat bus pagaminti Suomijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją