Kaip žiniasklaidą informavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) viešųjų ryšių skyrius, VSAT už Europos Sąjungos Šengeno priemonės programos lėšas įsigijo 4 greitaeigius katerius ir 10 motorinių valčių, kurie po iškilmingos jų pristatymo ir palaiminimo ceremonijos antradienį išgabenti į tarnybos rinktines pasienyje.

Lenkijoje pagamintus katerius „Texas 580“ ir motorines valtis „Texas 420“ VSAT įsigijo atvirojo tarptautinio konkurso būdu. Naująsias pasieniečių plaukiojimo priemones palaimino policijos kapelionas Aušvydas Belickas. Bendra naujojo pasieniečių pirkinio kaina – kiek daugiau nei 1 milijonas litų. Juos pagamino Lenkijos kompanija „DarekCO“.

Naujosios pasieniečių plaukiojimo priemonės aprūpintos paieškos ir navigaciniais žibintais, turi stogelius per visą denį, prietaisą vietovei nustatyti (GPS) su echozondu, į komplektą įeina speciali priekaba transportavimui sausuma. Kateriuose ir valtyse yra gelbėjimosi liemenės ir ratai, neperšlampami kostiumai, kitos būtinos priemonės efektyviam patruliavimui ir sienos apsaugai vandenyje.

Kateriuose, kurie turi 90 arklio galių „Suzuki“ variklius, gali plaukti 8 žmonės, valtyse, aprūpintose 60 arklio galių varikliais, gali plaukti 6 žmonės.

Antradienį pristatyti pasieniečių kateriai ir motorinės valtys bus naudojami saugant išorines ES sienas su Rusija ir Baltarusija. Daugiausiai visų šių plaukiojimo priemonių gauna VSAT Pagėgių rinktinė, sauganti sieną su Rusija, kurios didžioji dalis eina Nemunu.

Po ceremonijos pasieniečių vadovybė VSAT Štabe premjerui Gediminui Kirkilui pristatė tarnybos veiklą, informavo apie Šengeno priemonės programos lėšų panaudojimo eigą, papasakojo apie Lietuvos pasienyje apsilankiusių Šengeno jūrų, oro uostų ir sausumos sienų vertinimo misijų darbą.

Premjeras G. Kirkilas taip pat domėjosi VSAT veikla užkardant kontrabandą į Lietuvą, jos tendencijomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją