Nors orai šiek tiek ir atvėso, šį savaitgalį, taip pat pirmadienį ir antradienį, kai bus poilsio dienos, Smiltynės perkėla vėl tikisi keleivių ir automobilių antplūdžio.

Smiltynės perkėlos direktorius Algimantas Žukauskas mano, kad ne tik šilta vasara, daugiau atsiradusių polsio dienų, bet ir perkėlos veiklos organizacija įtikinusi, kad ilgai nereikės stovėti eilėse, pritraukė daugiau žmonių plaukti keltais.

Šių metų liepą Smiltynės perkėla pasiekė visų laikų keleivių ir automobilių kėlimo rekordą.

Keleivių plukdyta 650 638, arba 24 proc. daugiau nei pernai liepą, automobilių - 136 648, arba 41 proc. daugiau nei pernai liepą.

Šiemet gerokai daugiau nei pernai gabenta ir didesnių nei 3,5 tonos sunkvežimių - atitinkamai 5092 ir 272. Tai įrodo, kad, nepaisant didžiulio lengvųjų automobilių srauto, Kuršių nerijoje nebuvo stabdomi ir įvairūs darbai: prie Nidos tvarkytas kelias, tiestas dviratininkų takas, vyksta poilsinių statybos.

Liepą Smiltynės perkėla gavo daugiausiai mėnesinių pajamų per visą veiklos istoriją. Jos sudarė 2,27 mln. litų ir buvo 11,7 proc. didesnės nei pernai liepą.

Šiemet liepą buvo atlikti 3836 reisai, arba net 557 reisais daugiau nei numatyta pagal grafiką.

Tačiau tuo pat metu liepą buvo ir didžiausios visų laikų bendrovės mėnesinės sąnaudos - 1,190 mln. litų. Tai lėmė gerokai padidėjusi kuro kaina, atlyginimai.

Šiais metais Smiltynės perkėlos vadovas A.Žukauskas planuoja pelną. Bendrovė privalo užtikrinti ir 7 proc. valstybės įmonėms numatytą pelningumo rodiklį.

Tačiau bendras pelnas nebus labai didelis. Metams pasibaigus planuojamas beveik 200 tūkst. litų pelnas. Pernai jis buvo 135 tūkst. litų.

Nors vasarą ir būna didelis keleivių antplūdis, Smiltynės perkėlai nuostolingi yra kiti mėnesiai. Kad mėnuo būtų pelningas, reikia surinkti beveik vieną milijoną litų pajamų. Šiemet planuojama gauti 11,5 mln. litų apyvartą. Pernai ji buvo 10,6 mln. litų, užpernai - apie 8,5 mln. litų.

Smiltynės perkėla, kaip teigė A.Žukauskas, nors didelių pelnų ir neturi, tačiau laiku sumoka atlyginimus, bankų palūkanas už paskolas, kurios imtos keltams atnaujinti, ir dar nuolat pakankamai yra pinigų banko sąskaitose.

Šiuo metu Smiltynės perkėla moka kreditus bankams už įsigytus du naujus keltus, taip pat Bulgarijoje statoma keltą, kuris bus skirtas plukdyti keleiviams iš senosios perkėlos. Nors už šį keltą 12 mln. litų sumokės valstybė, tačiau Smiltynės perkėla jam statyti ėmė paskolą iš bankų ir priversta kol kas mokėti palūkanas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją