Pagrindinės miesto turgavietės labiau rūpinasi prekeivių, bet ne atvažiavusių automobilių stovėjimo vietomis. Gyventojai skundžiasi, kad jų kiemuose pirkėjai palieka automobilius, o vairuotojai savo ruožtu irgi piktinasi, nerasdami, kur palikti mašinų. Trikdomas ir eismas. Štai Taikos prospekto ruože prie automobilių turgaus iš abiejų pusių po vieną eismo juostą kiekvieną dieną užima šimtai atvažiuojančių klientų.

Savivaldybė, daugelį metų nieko nedariusi, pradėjo ieškoti būdų, kaip pažaboti suvešėjusią netvarką – ketinama įpareigoti prekyviečių šeimininkus įrengti automobilių stovėjimo aikšteles.

Prospekte - šimtai automobilių

Taikos prospektas netoli UAB „Varanas“ valdomo automobilių turgaus nuolat užstatomas automobiliais. Kartais abiejose kelio pusėse nusidriekia beveik dviejų kilometrų eilės. Turgaus darbuotojai vieną šeštadienį suskaičiavo beveik tūkstantį čia paliktų automobilių. „Mes turime mokamą stovėjimo aikštelę, tačiau joje palikti automobilį, priklausomai nuo vietos, kainuoja nuo 2 iki 5 litų, todėl daugelis renkasi gatvę“, - aiškino UAB „Varanas“ direktorius Valentinas Naujanis.

Šiuo metu turgavietės teritorija plečiama ir padidės nuo 8 iki 10 ha. „Numatėme ir 400 vietų pirkėjų automobiliams, tačiau visų jų poreikių turbūt nepatenkinsime, - sakė V.Naujanis. – Tariamės su Savivaldybe, kad leistų įrengti dar vieną mašinų aikštelę, kurioje galėtų stovėti apie 300 automobilių“. Vis dėlto, jo nuomone, žmonės prospekte statys mašinas kol to nedraus eismo ženklai.

Transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras sakė, kad šiame turguje esanti pusantro šimto vietų stovėjimo aikštelė neretai būna užimta prekeivių mašinų. V.Naujanis pripažino, kad į automobilių stovėjimo aikštelę priima su savu transportu atvykstančius prekiautojus. „Tačiau naujosios vietos bus atiduotos tik pirkėjams, juk to reikalaus ir Savivaldybė“, - tikino V.Naujanis.

Turgininkai nemato išeities

Aleksoto turgavietė savaitgaliais iš visų pusių apstatoma automobiliais, o išvažiuojantieji vos prasilenkia siaurose gatvelėse. Seniau čia buvo įrengta stovėjimo aikštelė, tačiau po turgaus privatizacijos savininkai joje įrengė vietas prekybininkams. „Norinčiųjų prekiauti mūsų turguje daugiau, nei galime priimti, todėl nematome galimybių aukoti prekybos vietų aikštelei, - teigė Aleksoto turgaus direktorius Eugenijus Gidra. – Būtų tragedija, jei Savivaldybė priimtų nutarimą, įpareigojantį įrengti automobilių stovėjimo aikšteles“.

Zanavykų gatvėje esantis Žaliakalnio turgus įsispraudęs tarp individualių namų. Siauros gatvelės čia būna apstatytos mašinomis. Nedidelėje turgaus automobilių aikštelėje savaitgaliais greitai nelieka vietų. Šios prekyvietės direktoriaus pavaduotoja Daiva Driaunienė tvirtino, kad nėra vietos įrengti erdvesnei automobilių stovėjimo aikštelei. „Nebent savivaldybė iškeltų prie gatvės esančius kioskus, kurie nepriklauso turgavietei“, - svarstė ji.

Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėjas Arūnas Vertelka netiki gerais turgininkų ketinimais. „Neabejoju, kad verslininkai vietoje kioskų įsteigtų prekybos vietas ir padėtis nepasikeistų“, - mano jis. Vedėjas taip pat pastebėjo, kad Stoties turgaus administracija vieną savo automobilių stovėjimo aikštelę užleido prekiautojams gėlėmis.

Kenčia ir gyventojai

K.Griniaus gatvės gyventoja Antanina Juodeikienė „Kauno dienai“ teigė, kad aplink Vilijampolės turgavietę gyvenantys žmonės ne visada randa vietos pastatyti automobilius daugiabučių kiemuose. „Čia savo mašinas dažnai palieka atvykstantys apsipirkti žmonės, - kalbėjo moteris. - Savaitgaliais draugai net nevažiuoja su mašinomis, nes žino, kad kiekvieną laisvesnį plotelį užkariauja pirkėjų automobiliai“.

Miesto plėtros departamento direktorius Povilas Kuprys taip pat sakė, kad Savivaldybė sulaukia nemažai gyventojų skundų dėl netvarkos prie turgaviečių. „Ši problema ilgai nebuvo sprendžiama, turgavietės galėjo plėstis, nenumatydamos vietų vairuotojams, - pripažino jis. – Su įvairių Savivaldybės skyrių specialistais sutarėme miesto Tarybai rengti sprendimo projektą, kuriame būtų nurodymas įrengti turguose stovėjimo aikšteles, kurių dydis priklausytų nuo prekyviečių skaičiaus“. Antra vertus, radikalių permainų tai neatneš, nes nauja tvarka negalės įsigalioti atgaline data ir priversti šeimininkus perprojektuoti prekyviečių. „Tačiau bent jau užkirsime kelią tolesnei netvarkai, nes norintys plėsti turgavietes verslininkai turės atsižvelgti į naują reglamentą“, - mano P.Kuprys.

Direktorius sakė, kad artimiausiu metu Savivaldybės tarnautojai ketina pakviesti didžiausių turgaviečių vadovus ir kartu ieškoti būdų, kaip pagerinti sąlygas pirkėjams ir gyventojams.