Kaip BNS sakė kariuomenės įsigijimus kuruojanti Krašto apsaugos ministerijos sekretorė Jūratė Raguckienė, Lietuvą pasiekė pirmieji du visureigiai pagal sutartį, kuri pernai buvo suderėta ir pasirašyta su britais uždaro konkurso metu.

Planuojama, kad šiemet Lietuvą pasieks dar keliolika tokių transporto priemonių. Kadangi dauguma sutarties nuostatų konfidencialios, kiek iš viso transporto priemonių bus įsigyta, neskelbiama. Anksčiau KAM skelbė, kad sutarties suma - maždaug 20 mln. litų.

Visureigių "Land Rover Defender 110" pagrindu sukurti lengvieji koviniai visureigiai turi šarvuotą dugną, kelis ginklų tvirtinimo taškus ir kitas specialiąsias priemones.

"2002-2004 metais SOJ eskadronų "Aitvaras" operacijoje Afganistane įgyta patirtis rodo, kad optimaliausia transporto priemonė "žaliukams" - specialiai parengtas visureigis. SOJ nesinaudoja sunkia šarvuota technika, nes pagrindiniai reikalavimai specialiųjų operacijų karių technikai - mobilumas, didelis pravažumas ir patikimumas, galimybė greitai į ją įlipti ir iššokti", - BNS pirmadienį sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus.

Keturi SOJ eskadronai, po pusmetį Afganistano kalnuose vykdę specialiosios žvalgybos ir slaptas užduotis, pelnė labai aukštus JAV ir kitų NATO sąjungininkų karinės vadovybės vertinimus. SOJ eskadronas šių metų pirmąjį pusmetį budėjo NATO greitojo reagavimo pajėgose.

Dalis į visureigių įsigijimą investuotų lėšų grįš į Lietuvos ekonomiką. Remiantis 2003 metų liepos 15 dienos Vyriausybės nutarimu dėl kompensavimo, perkant ginklus, šaudmenis, sprogmenis ir kitą karinės pakirties techniką, tvarkos, Krašto apsaugos ministerijai įsigyjant didesnės nei 1,5 mln. eurų (5,18 mln. litų) vertės technikos, su jos pardavėju būtina pasirašyti kompensavimo sutartį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją