Tuo tarpu Vilniaus biržoje investuotojų aktyvumas paremiant pirkėjų pusę šiek tiek padidėjo, tačiau tai nesignalizuoja stipresnės kilimo tendencijos atsiradimo. Devynių bendrovių akcijos sugebėjo peržengti 100 tūkst. litų apyvartos kartelę, o tame tarpe TEO LT,AB (TEO1L) akcijų buvo perparduota už 1,188 mln. litų, kas sudarė 34,4 proc. bendros apyvartos. Telekomunikacijų bendrovės akcijų kaina pakilo 0,91 proc. iki 2,22 litų.

Didesni sandoriai, kurie suformavo didesnę apyvartą, TEO akcijomis buvo sudaromi 2,2 lito taške, todėl šioje pozicijoje apie pagyvėjimą dar anksti kalbėti, o įvertinus, kad ši bendrovė dažnai atspindi visos rinkos nuotaikas, tai galima pasakyti, kad dar anksti kalbėti ir apie rinkos atsigavimą.

Penktadienį bene svarbiausia naujiena buvo ta, kad Vyriausybė pagaliau pasirašė sutartį dėl 30,66 proc. valstybei priklausančių naftos perdirbimo koncerno "Mažeikių nafta" (MNF1L) akcijų pardavimo Lenkijos bendrovei „PKN Orlen“. Tačiau tai buvo kelio nutiesimas tolimesniam naftos bendrovės šeimininko keitimui. „Mažeikių naftos“ akcijų kaina pakilo 1,49 proc. iki 8,88 litų, tačiau buvo perparduota vos 19 tūkst. akcijų.

Nuo ketvirtadienį fiksuotų žemumų atsispyrė ir „Šiaulių banko“ (SAB1L) akcijos, kurių kaina pakilo 1,65 proc. iki 3,08 litų, o apyvarta siekė 321,8 tūkst. litų. Sesijos metu akcijų kaina svyravo 2,97 – 3,11 litų intervale. Stipresnis paklausos pasipriešinimas atsiranda ties 3 litų riba. Greičiausiai, investuotojai tiki sparčiu banko augimu, kurį užtikrina išskirtinės rinkos nišos užėmimas ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas esantis akcininkų struktūroje.

Investuotojus masina ir liepos 4 dieną įvyksiantis akcininkų susirinkimas, kurio metu bankas ketina didinti įstatinį kapitalą papildomais įnašais išplatinant 15 mln. akcijų emisiją po 2,2 lito arba 28,6 proc. pigiau nei rinkoje. Akcijas proporcingai galės įsigyti tik banko akcininkai.

Savaitę neigiamais poslinkiais baigė “Invaldos“ (IVL1L) akcijos, kurių kaina sumenko 1,36 proc. iki 11,59 litų arba žemiausio taško per paskutinius aštuonis mėnesius, o apyvarta siekė 189 tūkst. litų. Sesijos metu akcijų kaina buvo sumenkusi ir iki 11,4 litų.

Per minėtus aštuonis mėnesius „Invaldos“ akcijų uždarymo kaina buvo pakilusi ir iki 14,93 litų arba 28,8 proc. daugiau nei esamas lygis. Tuo pat metu Vilniaus biržos indeksas OMX Vilnius nuosekliai smuko daugiau nei 24 proc. žemyn. Pozicijos „ėjimas prieš rinką“ buvo įtakotas deklaruojamų plėtros planų: Lenkijos farmacijos fabriko „Jelfa“ įsigijimo, planuojamo „Invaldos nekilnojamo turto fondo“ (INTF) viešas platinimas ir „Kauno tiltų“ įsigijimas.

Bendrovei pavyko įsigyti teik „Kauno tiltus“ tiek ir farmacijos bendrovę, tačiau žlugo planai išplatinti INTF akcijas ir pradėti bendrovės kotiravimą. Investuotojai su nekantrumu laukia pirmo šių metų pusmečio pabaigos ir šio laikotarpio rezultatų. Iš vienos pusės aktyvi bendrovės plėtra formuoja teigiamą įspūdį, tačiau laukiamas ataskaitų konsolidavimas kelia nerimą.

„Jelfa“ per pirmą šių metų ketvirtį patyrė 17,5 mln. zlotų nuostolio arba beveik 2 kartus daugiau nei per tuo pat metu pernai. Įdomu kokie rezultatai perėmus bendrovę bus antrąjį šių metų ketvirtį. Konsoliduojant rezultatus teigiamą impulsą turėtų duoti pelningai dirbantys „Kauno tiltai“, tačiau vargu ar jie sugebės kompensuoti „Jelfos“ nuostolius, taip pat lūkesčių nepateisinusias „Vilniaus baldų“ investicijas ir greičiausiai suprastėjusius dėl kapitalo rinkų nuosmukio „Finastos“ ir investicijų valdymo bendrovės rezultatus.

Investuotojų pasitikėjimą taip pat pakirto nesėkmingas „Invaldos nekilnojamo turto fondo“ akcijų platinimas, kuris parodė, kad bendrovės projektais nebepasitiki stambieji investuotojai. Koją galėjo pakišti tai, kad šis platinimas buvo iš esmės ne pinigų pritraukimas bendrovės plėtrai, kaip buvo deklaruojama, bet buvo siekiama iš esmės paruodi visas „Invaldą“ kontroliuojančios pagrindinių akcininkų grupės turimas INTF akcijas aukšta kaina – visos lėšos atitektų su „Nenuorama“ siejamai asmenų grupei. Greičiausiai taip vykdomas akcijų platinimas ir nesudomino stambių investuotojų – kaina buvo per didelė, o investuotos lėšos nepatenka į bendrovę (Cash-out). Prie to be abejo prisidėjo ir negatyvi aplinka rinkoje ir būkštavimai, kad nekilnojamo turto rinka yra sekanti, kuri laukia panašių korekcijų kaip tai buvo kapitalo rinkose.

Šiuo metu investuotojai laukia pusmetinių veiklos rezultatų, o išsipildžius neigiamiems scenarijams „Invaldos“ akcijų kainos stabilumas gali susvyruoti ir pasukti toliau neigiama linkme.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją