Šįryt Azijos rinkose vyrauja priešingos nuotaikos – Japonijos „TOPIX“ ir Honkongo „Hang Seng“ kyla maždaug 0,50 procento.

Iš pagrindinių šiandienos įvykių verta išskirti Australijos centrinio banko sprendimą dėl palūkanų. Siekiant suvaldyti aukštą infliacijos lygį, centrinis bankas bazinę palūkanų normą netikėtai pakėlė iki 4,10 procento, nors dauguma analitikų tikėjosi, kad ši keliama nebus. Po tokio sprendimo Australijos doleris daugelio valiutų atžvilgiu brangsta. Tai veikiausiai dar nėra palūkanų normų didinimo ciklo pabaiga ir rinkoje tikimasi dar bent vieno arba dviejų kėlimų šiais metais.

Po Saudo Arabijos sprendimo sumažinti naftos gavybą 1 mln. barelių per dieną ir naftos kainos šuolio – šįryt rinka konsoliduojasi („Brent“ tipo nafta kiek pinga iki maždaug 76 JAV dolerių už barelį). Naftos brangimo stabtelėjimą galima aiškinti tuo, kad rinkoje esmines nuotaikas dėl naftos kainų tendencijų formuoja nerimas dėl pasaulinės ekonomikos augimo tempo. Spartesnis lėtėjimas lemtų naftos paklausos mažėjimą ir tai atsilieptų kainai.

Šiandien sprendimus dėl palūkanų normų skelbs Lenkijos centrinis bankas. Infliacija kaimyninėje šalyje mažėja jau 3 mėnesį iš eilės, todėl tikimasi, kad bazinė palūkanų norma, siekianti 6,75 proc., keičiama nebus. Ateities palūkanų normų sandorių kreivė, kuri atspindi investuotojų lūkesčius, rodo, kad rinkoje po maždaug pusmečio tikimasi palūkanų normų mažinimo.

Pirmadienį Baltijos biržoje aktyviai prekiauta Lietuvos įmonių akcijomis. OMXB indekso vertės pokytis -0,63 procento. „Ignitis grupė“ (+0,49 proc.) ir Šiaulių banko (+0,48 proc.) akcijų perleista atitinkamai už 302 tūkst. ir 294 tūkst. eurų. Estijos biržoje apyvarta išsiskyrė prekyba „Enefit Green“ (-0,13 proc.) ir „LHV Group“ (-0,28 proc.), kurių perleista už 234 tūkst. ir 232 tūkst. eurų. Investuotojai parodė didelį susidomėjimą „DelfinGroup“ (+0,35 porc.) viešame akcijų siūlyme, kuris viršijo pasiūlą 1,12 karto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją