Vakar posėdžiavęs JAV centrinis bankas padidino palūkanų normų intervalą 25 baziniais punktais, iki 4,75-5,0 procento. Prieš posėdį dalis rinkos dalyvių manė, kad centrinis bankas gali stabtelėti ir nebedidinti palūkanų, kol nepaaiškės kaip po keleto bankų žlugimo toliau vystysis situacija finansų sektoriuje. FED vis tik padidinus palūkanas, akcijų rinkos reakcija buvo neigiama – „S&P 500“ indeksas, prieš posėdį neįgijęs aiškios krypties, nukrito 1,65 procento. FED vadovas J. Powellas pareiškė, kad palūkanos prireikus bus didinamos ir toliau, bet rinka tokią tikimybę vertina skeptiškai – sprendžiant iš palūkanų normų ateities sandorių, jau vasarą tikimasi palūkanų normų sumažinimo, o iki metų pabaigos – visų trijų (75 baziniais punktais).

JAV dolerio kursas euro atžvilgiu vakar nukrito 0,82 proc., o šįryt smunka jau šeštą prekybos sesiją iš eilės (8.30 val. Lietuvos laiku 0,63 proc., iki 1,092 dolerio už eurą). Tarp svarbiausių šiandien skelbiamų duomenų – JAV per savaitę naujai užregistruotų bedarbių rodiklis ir naujai pastatytų namų pardavimų statistika.

Azijos šalių biržose šįryt Honkongo „Hang Seng“ pakilo 1,50 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ 0,39 proc., Pietų Korėjos KOSPI 0,31 procento.

Šiandien 14 val. Lietuvos laiku pinigų politikos sprendimus skelbs Anglijos bankas. Prognozuojama, kad bazinė palūkanų norma bus padidinta nuo 4 iki 4,25 procentų. Vakar paskelbti duomenys rodo, kad infliacijos tempas vasarį šalyje padidėjo – kainos augo 10,4 proc. metiniu tempu, atmetus maisto ir energetikos elementus – 6,2 procento. Tai atitinkamai 0,3 ir 0,4 proc. punkto daugiau, negu sausį ir po 0,5 proc. punkto daugiau už „Bloomberg“ prognozių medianą.

Palūkanų normų padidinimo (nuo 2,75 iki 3 proc.) tikimasi ir iš „Norges Bank“ – sprendimas paaiškės 11 valandą.

Baltijos šalių biržose investuotojai aktyvių veiksmų nesiėmė. 100 tūkst. eurų prekybos apyvartą vakar viršijo 6 bendrovės, nė vienos jų akcijų kainos pokytis neviršijo 1 procento. Vakar vykęs „LHV Group“ akcininkų susirinkimas pritarė siūlymui išmokėti 0,04 euro už akciją dividendus iš 2022 m. pelno. Skaičiuojant pagal vakar dienos uždarymo kainą, banko akcijų dividendinis pajamingumas siekia 1,10 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją