Prekybos sesijos pradžia JAV akcijų biržoje vakar nieko blogo nežadėjo, bet vėliau investuotojų nuotaika gerokai subjuro. „S&P 500“ per dieną nukrito 1,56 proc., NASDAQ 1,24 procento. NASDAQ tai buvo pirmas neigiamas pokytis per pastarąsias aštuonias prekybos sesijas.

Rinkos dalyviams kelia nerimą grėsmė, kad padidintų palūkanų poveikis JAV ekonomikai gali būti didesnis, negu iki šiol manyta. Vakar paskelbti duomenys rodo, kad mažmeninės prekybos pardavimai šalyje gruodį, palyginti su 2021 m. gruodžiu, sumažėjo 1,1 proc., atmetus automobilius ir kurą – 0,7 procento. Tai didžiausias smuktelėjimas per pastaruosius metus ir daugiau, negu prognozavo ekonomistai (atitinkamai 0,9 ir 0,0 procento). Gamintojų kainų augimo tempas toliau lėtėja – gruodžio mėn. rodiklis siekė 6,2 proc., atmetus maisto ir energetikos elementus 5,5 proc. (lapkritį – atitinkamai 7,4 ir 6,2 procento). Smuktelėjus rinkos lūkesčiams dėl tolesnio pinigų politikos griežtinimo tempo, JAV 10 m. vyriausybės obligacijų pajamingumas nukrito 18 bazinių punktų, iki 3,37 procento. Nepaisant prastėjančių makroekonominių duomenų ir lėtėjančio kainų augimo, FED pareigūnai toliau gana griežtai pasisako apie centrinio planus – vakar keleto FED regioninių centrinių bankų vadovai (Sent Luiso, Klivlendo ir Filadelfijos) pasisakė už tolesnį palūkanų normų didinimą.

Šiandien Prancūzijoje turėtų prasidėti protestai prieš E. Macrono planuojamą pensijų sistemos reformą. Streikuoti ketina geležinkelių, švietimo, sveikatos apsaugos ir skrydžių kontrolės sektorių darbuotojai.

11 val. Lietuvos laiku pinigų politikos sprendimus skelbs Norvegijos centrinis bankas. Manoma, kad 2,75 proc. bazinė palūkanų norma keičiama nebus. 15.30 val. Lietuvos laiku bus paskelbti JAV naujai užregistruotų bedarbių duomenys („Bloomberg“ prognozių mediana 214 tūkstančių).

Baltijos šalių biržose viršų paėmė pirkėjai. OMXB indeksas vakar pakilo 0,57 proc., didžiausiu kainos pokyčiu pagrindiniame sąraše išsiskyrė „Klaipėdos nafta“ (+4,20 proc.), didžiausią apyvartą pasiekė prekyba „LHV Group“ akcijomis, kurių perleista už 238,9 tūkst. eurų (kaina pakilo 1,21 procento). „Enefit Green“ jau pasibaigus prekybai pranešė apie pasirašytą 346 mln. eurų vertės sutartį su vėjo turbinų gamintoja „Nordex“ dėl turbinų tiekimo, įrengimo ir priežiūros 30 metų laikotarpiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją