Rinkos dalyviai tikisi, kad rytoj skelbiami JAV gruodžio mėn. rodikliai patvirtins, kad infliacinis spaudimas mažėja. Tiesa, kai kurie FED pareigūnai pastaruoju metu pasisakė, kad skelbti pergalę kovoje su infliacija dar anksti. „JPMorgan“ banko vadovas J. Dimonas „Fox Business“ duotame interviu pažymėjo, kad FED gali tekti padidinti palūkanas iki aukštesnio lygio, negu dabar tikisi rinka.

Penktadienį prasidės ketvirtojo ketvirčio rezultatų skelbimo sezonas, kuris turėtų parodyti, kiek bendrovių finansinius rodiklius paveikė ekonomikos sulėtėjimas. Per pastaruosius tris mėnesius „S&P 500“ indeksą sudarančių bendrovių pelno prognozes sumažino 32 proc. jas skelbiančių analitikų. Tai trečias didžiausias prognozių pabloginimas po 2008 m. pasaulinės finansų krizės ir 2020 m. COVID-19 pandemijos protrūkio. „Apple“ paskelbė, kad ateityje gamyboje naudos savo gaminamus ekranus (dabar bendrovei šį komponentą tiekia „Samsung“, LG ir keletas kitų bendrovių).

„Bloomberg“ pranešė, kad JAV iždo sekretorė J. Yellen prezidento J. Bideno prašymu toliau liks eiti pareigas. J. Bideno administracija rengiasi kovai su Respublikonų partija dėl valstybės skolos lubų padidinimo.

Prancūzijos profesinės sąjungos sausio 19 d. pradės protestus dėl šalies prezidento E. Macrono siūlymo 2030 m. padidinti pensinį amžių nuo 62 iki 64 metų.

Vienas Suomijoje įsikūrusių energetikos rinkos tyrimų institutų apskaičiavo, kad dėl įvestų naftos kainos lubų Rusija per dieną netenka 172 mln. JAV dolerių, o kuomet, kai mechanizmas bus išplėstas ir apims naftos produktus, ši suma padidės iki 280 mln. JAV dolerių.

Nors infliacijos tempas euro zonoje išlieka arti istorinių aukštumų, Vokietijoje, Italijoje ir Ispanijoje įvykdytos Europos Komisijos apklausos rodo, kad gyventojų lūkesčiai dėl kainų augimo artimiausiais metais grįžo į normalų lygį ir yra netoli istorinio vidurkio.

Rytoj ECB paviešins visos euro zonos gyventojų infliacijos lūkesčių duomenis.

Azijos šalių akcijų biržose šįryt 9 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI buvo pakilęs 1,03 proc., Honkongo „Hang Seng“ 0,62 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ smuktelėjo 0,21 procento.

Baltijos šalių biržose vyravo nuosaikiai optimistinės nuotaikos (OMXB +0,40 procento). Labiausiai iš pagrindinio sąrašo bendrovių brango „Klaipėdos naftos“ akcijos (+5,26 proc. iki 0,26 euro už akciją, apyvarta 32,8 tūkst. eurų), nors jokių naujienų bendrovė per biržą neišplatino. Daugiausiai sandorių sudaryta „Enefit Green“ (+0,18 proc.) ir „LHV Group“ (+0,74 proc.) akcijomis. „Vilkyškių pieninės“ (+1,63 proc.) pardavimai gruodžio mėn. siekė 19,3 mln. eurų – 12,4 proc. daugiau, negu 2021 m. gruodį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją