Penktadienį pranešta, kad JAV gruodį sukurta 223 tūkst. darbo vietų, o nedarbo lygis nukrito nuo 3,6 iki 3,5 proc. („Bloomberg“ prognozių mediana atitinkamai 205 tūkst. ir 3,7 procento). Geresni, negu tikėtasi duomenys padidino tikimybę, kad JAV pavyks išvengti kieto ekonomikos nusileidimo. Antra vertus, iki 4,6 proc. sulėtėjęs atlyginimų augimas (tikėtasi 5,0 proc., lapkričio mėn. rodiklis 4,8 proc.) rinkai suteikė vilties, kad FED galės sulėtinti palūkanų normų didinimo tempą. „S&P 500“ ūgtelėjo 2,28 proc., NASDAQ 2,56 proc., pirkėjai dominavo ir Europos biržose („Stoxx Europe 600“ +1,16 procento). JAV akcijų rinkai tai buvo geriausia diena per daugiau, negu mėnesį laiko. „S&P 500“ savaitinis pokytis (+1,45 proc.) buvo teigiamas po keturių iš eilės smuktelėjimų. Gerokai ūgtelėjo ir obligacijų kainos – JAV vyriausybės 2 m. vertybinių popierių pajamingumas nukrito 20 bazinių punktų, 10 m. – 16 bazinių punktų (iki atitinkamai 4,26 ir 3,56 procento).

JAV doleris euro atžvilgiu atpigo 1,16 proc. (iki 1,064 dolerio už eurą). Po JAV darbo rinkos duomenų pasirodymo rinkos lūkesčiai dėl maksimalios palūkanų normos JAV smuktelėjo žemiau 5 proc. ribos ir dabar siekia 4,94 procento. Greito palūkanų normų mažinimo nesitikima – nors atlyginimų augimo tempas šiek tiek sulėtėjo, nedarbo lygiui esant 53 metų žemumose, darbo rinkos perkaitimo grėsmė išlieka.

Savaitgalį tūkstančiai Brazilijos prezidento rinkimus pralaimėjusio J. Bolsonaro rėmėjų šturmavo pagrindinių šalies institucijų pastatus, suimta 400 asmenų.

Goldman Sachs“ pranešė apie planuojamų vieną didžiausių darbuotojų skaičiaus sumažinimų per visą banko istoriją – ketinama atleisti apie 3200 žmonių.

Azijos šalių akcijų biržose šįryt 9 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI buvo pakilęs 0,59 proc., Honkongo „Hang Seng“ 2,03 proc., Indijos „BSE 30“ 1,53 procento.

Į Baltijos šalių biržas pakilios nuotaikos iš Vakarų Europos nepersimetė. OMXB indekso vertė penktadienį beveik nepakito (+0,03 proc.), daugumos bendrovių akcijų kainų pokyčiai nesiekė 1 procento. „Tallinna Sadam“ (+0,42 proc.) pranešė, kad ketvirtą 2022 m. ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2021 m. laikotarpiu, krovinių apimtis sumažėjo 17,4 proc., o keleivių skaičius išaugo 39,0 procento. Jau pasibaigus prekybai, „Nordecon“ pranešė apie kartu su kita konkurse dalyvavusia bendrove pasirašytą 67,3 mln. eurų (neskaičiuojant PVM) sutartį su „Enefit Green“ grupei priklausančiomis bendrovėmis dėl vėjo elektrinių parko statybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją