Pranešimai sužadino investuotojų viltis dėl antros pagal dydį pasaulio ekonomikos atsigavimo bei paskatino naftos kainų augimą, kurias jau didino nerimas dėl gavybos mažėjimo Rusijoje.

Kinija netikėtai nusprendė panaikinti griežtus pandeminius apribojimus, nepaisydama to, kad šalį apėmė COVID-19 protrūkiai.

Galioję apribojimai stabdė ekonomiką ir sukėlė protestus visoje šalyje.

Atsižvelgiant į tai, šalies institucijos nusprendė sušvelninti trejus metus trukusią griežtą sienų kontrolę nuo sausio 8 dienos, kai Pekinas sumažins COVID-19 klasifikavimą iki B klasės infekcinės ligos, o tai reiškia, kad nebebus privalomas karantinas atvykusiems iš užsienio.

Šios naujienos paskatino Kinijos gyventojus suskubti ieškoti bilietų skrydžiams į užsienį ir manoma, kad tai bus didelė paskata verslo kelionėms į antrąją pagal dydį pasaulio ekonomiką.

Antradienį augo Tokijo, Seulo, Šanchajaus ir Singapūro akcijų rinkos, tuo metu Honkongo ir Sidnėjaus biržos vis dar neveikė dėl Kalėdų pertraukos.

Po nedarbo dienos pirmadienį, naftos kainos antradienį toliau augo, aukšto rango pareigūnui kiek anksčiau pareiškus, kad Rusija kitais metais gali sumažinti naftos gavybą 7 procentais.

JAV naftos gamybą paveikė atšiaurios oro sąlygos, turėjusios įtakos daugiau nei 1,8 mln. barelių per parą naftos perdirbimo pajėgumams Teksase, pranešė „Bloomberg News“.

Tiek „Brent“, tiek „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kainos šoktelėjo beveik 1 proc., paklausai viršijant pasiūlą ir vyraujant lūkesčiams dėl atsinaujinančios paklausos Kinijoje.

Praėjusią savaitę rinkas pagyvino nauji duomenys, rodantys sulėtėjusią JAV infliaciją, taip pat išaugusias vartotojų išlaidas, dėl kurių Volstrytas kalėdiniu laikotarpiu pajudėjo aukštyn.

Antradienį 04.30 val. Lietuvos laiku „Brent“rūšies naftos kaina siekė 84,6 JAV dolerio už barelį (pabrango 0,8 proc.), WTI 80,28 JAV dolerio už barelį (pabrango 0,9 procento).

Tokijų akcijų indeksas „Nikkei 225“ ūgtelėjo 0,5 proc., o Šanchajaus „Composite“ – 0,6 procento.

Euru ir JAV doleriu prekiauta po 1,0646 JAV dolerio už eurą, palyginti su 1,0631 JAV dolerio ankstesnę prekybos sesiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją