Bazinę palūkanų normą Anglijos bankas padidino devintą kartą iš eilės. Normą jis pakėlė tiek pat, kiek savo bazinę palūkanų normą trečiadienį padidino JAV federalinio rezervo sistema (FRS).

„Padėtis darbo rinkoje tebėra įtempta ir buvo pastebėta infliacinio spaudimo vidaus kainoms ir darbo užmokesčiui ženklų, kurie galėtų reikšti, kad šis spaudimas vyraus ilgiau, todėl yra pagrįsta žengti dar vieną ryžtingą žingsnį griežtinant pinigų politiką“, – pareiškė Anglijos bankas pranešime, kurį paskelbė pasibaigus ketvirtadienį surengtam posėdžiui.

Bazinę palūkanų normą Anglijos bankas šįkart pakėlė mažiau negu lapkritį, kuomet skolinimosi kaina buvo padidinta 0,75 procentinio punkto.

Pinigų politikos griežtinimo tempą trečiadienį sulėtino ir JAV centrinis bankas, nes infliacija ima mažėti abipus Atlanto.

Anglijos bankas ketvirtadienį taip pat paskelbė prognozuojąs, kad Jungtinės Karalystės (JK) ekonomika ketvirtąjį ketvirtį smuks 0,1 proc., o ne 0,3 proc., kaip centrinis bankas prognozavo anksčiau.

Ir Anglijos bankas, ir JK vyriausybė laikosi nuomonės, kad šalies ekonomiką jau ištiko recesija, kuri, brangstant energijai, turėtų tęstis visus 2023 metus.

Infliacija JK šiuo metu siekia 10,7 proc. ir yra didžiausia per maždaug keturis dešimtmečius.

Dėl kylančių kainų mažėja darbo užmokesčio vertė ir tai viešojo bei privačiojo sektorių darbuotojus verčia streikuoti reikalaujant didesnių atlyginimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją