Vakar posėdžiavęs FED, kaip ir prognozuota, padidino palūkanų normų intervalą 50 bazinių punktų, iki 4,25-4,50. Tai mažesnis padidinimas, negu pastaruosius keturis kartus, kuomet palūkanų normos didintos 75 baziniais punktais. Atnaujintos projekcijos rodo, kad Federalinio atvirosios rinkos komiteto nariai tikisi, kad aukščiausią lygį – šiek tiek virš 5 proc., palūkanų normos pasieks 2023 m. o 2024 m. jos turėtų būti sumažintos iki 4,1 procento . J. Powellas pažymėjo, kad kova su infliacija dar nėra baigta ir palūkanos bus didinamos toliau. Tiesa, FED vadovas atkreipė dėmesį, kad bazinė infliacija sumažėjo daugiau, negu tikėtasi ir leido suprasti, kad vasarį palūkanos gali būti padidintos tik 25 baziniais punktais. 2023 m. FED tikisi 0,5 proc. ekonomikos augimo ir 3,1 proc. PCE infliacijos rodiklio (rugsėjį – atitinkamai 1,2 ir 2,8 procento).

JAV dolerio kursas euro atžvilgiu vakar smuktelėjo 0,46 proc., iki 1,068 dolerio už eurą. Didžiąją prekybos sesijos dalį prieš posėdį kilę akcijų indeksai po jo smuktelėjo („S&P 500“ -0,61 proc., NASDAQ -0,76 procento).

Šiandien posėdžiaus ECB, Anglijos bankas ir Šveicarijos centrinis bankas. Prognozuojama, kad visi trys centriniai bankai padidins palūkanas po 50 bazinių punktų. Tokiu atveju palūkanų normos euro zonoje siektų 2-2,75 proc., Jungtinėje Karalystėje 3,5 proc., Šveicarijoje 1,0 procento. Investuotojai lauks žinių dėl ECB planų dėl savo turto supirkimo programos.

Kinijoje gilėja nekilnojamojo turto sektoriaus nuosmukis. Naujų namų pardavimai lapkritį (palyginti su 2021 m. lapkričiu) 70 šalies miestų nukrito 31 proc. (spalį kritimas siekė 23 procentus). Išpardavimo nuotaikos šįryt persimetė į Azijos akcijų biržas – 9 val. Lietuvos laiku Honkongo „Hang Seng“ buvo nukritęs 1,37 proc., Pietų Korėjos KOSPI 1,60 proc., Indijos „BSE 30“ 0,65 procento.

OMXB indekso teigiamų pokyčių serija tęsiasi – Baltijos šalių indeksas vakar kilo 12 prekybos sesiją iš eilės (+0,23 procento). Tarp bent 100 tūkst. eurų prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių didžiausiais kainos pokyčiais išsiskyrė Šiaulių bankas (+1,26 proc.), „Coop Pank“ (+2,35 proc.) ir „Tallink Grupp“ (+2,43 procento). Per biržą išplatinta informacija, kad „Tallink Grupp“ vadovas ir dar keletas susijusių asmenų nusipirko bendrovės akcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją