Rinkos dalyvių nuotaika subjuro būtent dėl planų toliau sparčiai griežtinti pinigų politiką. Apie trečdalis FOMC narių mano, kad palūkanų normos piką turėtų pasiekti 2023 m., kuomet sieks 5 procentus. Beveik neabejojama, kad toks lygis sukeltų rimtą ekonomikos nuosmukį ir lemtų ženklų nedarbo padidėjimą. „S&P 500“ akcijų indeksas iki posėdžio buvo pakilęs apie 0,50 proc., bet po smarkaus išpardavimo prekybos sesijos pabaigoje smuktelėjo 1,71 procento.

FED vadovas J. Powell'as vakar pažymėjo, kad minkšto nusileidimo tikimybė yra sumažėjusi ir pripažino, kad neskausmingo būdo, kaip sumažinti infliaciją, nėra. JAV vyriausybės 2 metų vertybinių popierių pajamingumas vakar pakilo 8 baziniais punktais ir pirmą kartą nuo 2007 m. peržengė 4 proc. ribą. JAV dolerio kursas euro atžvilgiu šoktelėjo 1,34 proc. – iki 0,98 dolerio už eurą.

Japonijos centrinis bankas lieka vienas iš nedaugelio, dar nepradėjusių pinigų politikos griežtinimo ciklo. Šįryt palikta galioti -0,1 proc. bazinė palūkanų norma. Į 24 metų žemumas nukritęs Japonijos jenos kursas smuktelėjo dar 0,59 proc., iki 144,91 jenų už JAV dolerį.

Šiandien 14 val. Lietuvos laiku pinigų politikos sprendimus skelbs Anglijos bankas. Prognozuojamas bazinės palūkanų normos padidinimas 50 bazinių punktų – iki 2,25 proc., bet rinka neatmeta ir padidinimo 75 baziniais punktais galimybės. Anglijos bankas veikiausiai praneš apie planus dar labiau sumažinti savo balanse esančių vertybinių popierių kiekį. Tiesa, tai gali apsunkinti naujosios premjerės L. Truss vyriausybės planus gerokai padidinti skolinimąsi. Gautas lėšas ketinama panaudoti kovai su energetikos kainų krize.

Šįryt Azijos akcijų biržoje dominuoja raudona spalva – 8.45 al. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI -0,53 proc., Honkongo „Hang Seng“ -1,79 proc., Pietų Korėjos KOSPI -0,63 procento.

Baltijos šalių biržose išpardavimas įgauna pagreitį. Vakar krito beveik visų pagrindinio sąrašo bendrovių akcijos. Didžiausią prekybos apyvartą pasiekė „Enefit Green“ (-2,46 proc.) ir „Merko Ehitus“ (-3,64 proc.), didžiausiu kainos nuosmukiu išsiskyrė kelionių organizatorius „Novaturas“ (-5 procentai). OMXB indekso vertė sumažėjo 0,93 procento. Trūkstant svarbių naujienų, investuotojų nuotaikas didžiąja dalimi lemia tendencijos pasaulio akcijų biržose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją