Manoma, kad bazinė palūkanų norma bus padidinta iš karto 75 baziniais punktais – iki 1,5 procento. Tai būtų staigiausias pinigų politikos sugriežtinimas per beveik tris dešimtmečius. Rytoj posėdžiaus FED, Šveicarijos ir Anglijos centriniai bankai.

Europos akcijų biržose vakar aiškios krypties neatsirado („Stoxx Europe 600“ -0,09 proc.), JAV indeksai ūgtelėjo („S&P 500“ +0,69 proc., NASDAQ +0,76 procento). JAV indeksus į viršų trūktelėjo brangusios didžiųjų technologijų sektoriaus bendrovių akcijos („Apple“ +2,51 proc., „Tesla“ +1,89 procento). „Ford“ akcijų kaina po-prekybinės sesijos metu nukrito 4,42 proc., bendrovei įspėjus, kad kaštai dėl infliacijos artimiausią ketvirtį išaugs apie 1 mlrd. JAV dolerių, o pelnas prieš palūkanas ir mokesčius bus dvigubai mažesnis, negu ankstesnė prognozė. Skaičiuojant pagal kainos ir pelno santykį, Europos bendrovių akcijos, palyginti su JAV, yra apie 30 proc. pigesnės.

Naujoji Jungtinės Karalystės premjerė L. Truss pranešė, kad kitais metais jos vyriausybė Ukrainai skirs 2,3 mlrd. svarų sterlingų karinės paramos. Pasibaigus gedului dėl karalienės Elžbietos II mirties, Liverpulio uostų darbuotojai pradės dvi savaites truksiantį streiką, kuris turėtų paveikti apie pusę šalies konteinerių transporto pajėgumų. Streikuoti planuoja ir geležinkelių profsąjungos.

Infliacijos tempas rugpjūtį Japonijoje siekė 3,0 proc. – tai aukščiausias rodiklis per pastaruosius septynerius metus. Japonijos centrinis bankas posėdžiaus ketvirtadienį, manoma, kad -0,1 proc. bazinė palūkanų norma liks nepakeista. Japonija yra vienintelė G-10 grupės šalis, kur dar nebuvo padidintos palūkanos. Azijos šalių biržose šįryt 9 val. Lietuvos laiku Honkongo „Hang Seng“ buvo pakilęs 1,20 proc., Pietų Korėjos KOSPI 0,62 proc., Indijos „BSE 30“ 1,38 procento.

Baltijos šalių biržose savaitė prasidėjo akcijų kainų smuktelėjimu. OMXB indeksas krito ketvirtą kartą per pastarąsias penkias prekybos sesijas (-0,58 proc.), aktyviausiai prekiauta „Enefit Green“ akcijomis (-1,93 proc., prekybos apyvarta 349,7 tūkst. eurų). Daugumos kitų bendrovių akcijų kainos pokyčiai nesiekė 1 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją