Pagal sandorių skaičių per pirmąjį šių metų pusmetį populiariausios tarp Baltijos šalių investuotojų buvo JAV elektromobilių gamintojos „Tesla“ akcijos, antroje vietoje atsidūrė JAV technologijų milžinų „Microsoft“, „Meta“ (buvęs „Facebook“), trečioje - ir „Apple“ akcijos.

Iš Europos Sąjungos bendrovių tarp investuotojų populiariausios buvo Vokietijos įmonės: oro linijų bendrovė „Deutsche Lufthansa“, farmacijos bendrovė „Bayer AG“ ir automobilių kompanija „Volkswagen“.

Tarp „Luminor“ banko klientų didžiausios vertės sandoriai, taip pat ir pagal apyvartą, sudaryt dėl „Tesla“, „Microsoft“ ir „Apple“ akcijų. Daugiausia klientų pirko „Microsoft“ akcijas, o aktyviausiai pardavė britų-olandų naftos ir dujų bendrovės „Shell“ akcijas.

„Šie metai prasidėjo akcijų kainų kritimu, tokia tendencija tęsėsi visą pirmąjį šių metų pusmetį. Pagrindiniai kainų korekcijos veiksniai buvo aukšta infliacija, centrinių bankų bazinių palūkanų normų pokyčiai, geopolitiniai iššūkiai bei karas Ukrainoje“, – sako „Luminor“ banko investicinių produktų vadovė Rūta Jankauskė.

Anot jos, antrojo ketvirčio pabaigoje akcijų rinkos pradėjo atsigauti, į ankstesnį lygį sugrįžo taip pat ir JAV technologijų bendrovių „Tesla“ ir „Apple“ akcijų vertė.

„Nepaisant neapibrėžtumo rinkose, klientų susidomėjimas investavimu ir ilgalaikėmis investicijomis išlieka. Akcijų rinka šiuo metu nėra geriausios formos, tačiau kainų nuosmukis visada yra tinkamas metas pirkti akcijas, nes rinka yra cikliška ir po kritimo visuomet seka augimas, tiesiog svarbu stebėti tendencijas. Įdomu tai, kad Baltijos šalių investuotojai šiuo neramiu laikotarpiu laikosi gana konservatyvios strategijos – prieš porą metų jie nevengdavo investuoti netgi į vadinamąsias „meme“ akcijas, tokias kaip „GameStop“, – sako R. Jankauskė.

„Tesla“ akcijų, nuolat esančių tarp populiariausių platformos akcijų, apyvarta pirmąjį pusmetį pasiekė 17 mln. eurų. Sandorių „Apple“ akcijomis apimtis šioje platformoje per pirmąjį pusmetį siekė beveik 8 mln. eurų, o tai yra daugiau nei du kartus daugiau (143 proc.), palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Didžiausia „Microsoft“ akcijų vertė buvo praėjusių metų pabaigoje, šių metų birželio viduryje šios akcijos buvo praradusios apie trečdalį vertės, o pastaruosius du mėnesius fiksuojamas pakilimas – sandorių apimtis siekė net 10 mln. eurų. Tai yra didelis šuolis, palyginti su pirmuoju 2021 metų pusmečiu – jei šiemet „Microsoft“ buvo antra pagal populiarumą įmonė, tai pernai – tik 25-a.

Pirmąjį šių metų pusmetį reikšmingi buvo ne tik rinkos tendencijų pokyčiai, bet ir kainų korekcijos sparta rinkoje. Pavyzdžiui, akcijų indeksas MSCI World ir JAV S&P500 indeksas pirmąjį šių metų pusmetį prarado apie penktadalį vertės, o tai yra vienas prasčiausių rezultatų per pastaruosius 50 metų.

R. Jankauskė prognozuoja, kad dėl bendros ekonominės ir geopolitinės situacijos iki metų pabaigos akcijų rinkose numatomas didelis nepastovumas ir neapibrėžtumas, dėl ko akcijų pirkimas bus siejamas su didesne rizika, bet potencialiai akcijos gali duoti ir didesnį pelną.

„Rinka po pirmąjį pusmetį patirto nuosmukio jau pradėjo atsigauti, todėl reikėtų atidžiai stebėti pagrindinius įmonių rodiklius, kurie, teigiamu atveju, taip pat paskatintų tolesnį rinkos atsigavimą“, sako investavimo produktų vadovė.

Investavimas visuomet yra susijęs su tam tikra rizika ir gali atnešti ne tik pelną, bet ir nuostolių. Prieš priimdami sprendimą investuoti, atsisakyti investavimo ar vykdyti sandorį, investuotojai turėtų atidžiai įvertinti savo finansinę būklę, kad suprastų susijusias rizikas ir įsitikintų, jog atitinkamas sandoris ar kitas veiksmas jiems yra tinkamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją