Lietuvos telekomo” (LTK1L) akcijų kursas palypėjo 1,22 proc. iki 2,49 lito, tuo tarpu akcijų buvo perpirkta už 1,24 mln. litų. Verta pastebėti, kad stambesniems sandoriams tarpininkavo užsienio tarpininkai.

Bendrovės valdybos pasiūlyti 0,16 lito dividendai kol kas niekaip nepaveikė rinkos kainos. Rinkai reaguojant į paskelbtus dividendus įprasta laukti, kad kursas padidėtų panašiu dydžiu ir po akcininkų susirinkimo sumažėtų atitinkama išmokama suma akcijai. Tuo tarpu telekomo akcijos šiemet “atsparios“ panašiam kilstelėjimui, o tam įtakos gali turėti nemažus akcijų kiekius parduodantys investuotojai.

Konkurencijos tarybos skirta 16,5 tūkst. litų bauda dėl Reklamos įstatymo reikalavimų pažeidimo niekaip nepaveikė akcijų prekybos ir greičiausiai neturės jokios įtakos ateityje.

Šiaulių banko“ (SAB1L) akcijos taip pat sulaukė išskirtinio dėmesio – apyvarta pasiekė 973 tūkst. litų. Tuo tarpu akcijų kursas liko 3,72 lito lygyje, nors didžioji dalis sandorių vyko 3,68-3,70 lito taške. Akcijos pradedamos akumuliuoti greičiausiai prieš visuotinį akcininkų susirinkimą, kurio metu žadama svarstyti klausimą dėl įstatinio kapitalo didinimo iš banko lėšų. Atsižvelgiant į tai, daliai fizinių investuotojų tokia išmokų forma yra priimtina dėl to, jog išlaikius akcijas daugiau kaip 366 dienas ir pardavus nereiks susimokėti mokesčių valstybei. Kartu tai yra nebloga investicija tikintiems, jog bankų sektorius ir toliau sparčiai plėsis ateityje.

Viena iš nedaugelio prieš bendrą neigiamą rinkos tendenciją judančių akcijų šiuo metu yra “Lietuvos dujų” (LDJ1L) vertybiniai popieriai. Esant stabiliai jų paklausai rinkoje, penkias pastarąsias prekybos sesijas “Lietuvos dujų” akcijų kaina padidėja vidutiniškai po 5 – 10 centų kasdien, o iš viso per pastarąjį mėnesį dujų bendrovės akcijos spėjo pabrangti jau 29 proc. Ketvirtadienį “Lietuvos dujų” akcijų buvo įsigyta už 339 tūkst. litų, o kaina ūgtelėjo dar 1,3 proc. iki 4 litų.

Toks bendrovės akcijų kainos brangimas atrodo gana keistas ir sunkiai paaiškinamas, bet galbūt dėl šių akcijų pirkėjai turi savų planų. “ Lietuvos dujos“ anksčiau skelbė pernai uždirbusios 46,2 mln. litų pelno – 31,7 proc. mažiau nei 2004 metais. Bendrovė kol kas neskelbė 2005 metų pajamų. Ateityje bendrovės pajamų bei pelno augimo perspektyvos labai priklausys nuo to, ar Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija adekvačiai kels reguliuojamų kainų lygį, brangstant iš Rusijos “Gazprom“ perkamoms dujoms bei tolesnių pingančio dolerio, kuriuo šiuo metu atsiskaitoma už tiekiamas dujas, kurso svyravimo tendencijų.

Snoro” banko (SRS1L) akcijų kainos nuosmukį 1,7 proc. iki 57 litų būtų galima paaiškinti tuo, jog rinkos dalyviai kiek nusivylė tuo, jog bene sparčiausiai Vidurio ir Rytų Europoje augantis bankas paskelbė kitąmet prognozuojantis uždirbti 45 mln. litų pelno – vos 10,6 proc. daugiau nei pernai, kuomet gauta 40,7 mln. litų pelno, kai tuo tarpu banko aktyvų ir paskolų portfelio augimui pranašaujamas kur kas solidesni mastai. Banko akcijų suprekiauta už 282 tūkst. litų.

Mažeikių naftos” (MNF1L) akcijos atpigo 0,3 proc. iki 9,37 lito, o apyvarta sudarė 234 tūkst. litų. Tam tikrą netikrumą šioje pozicijoje galėjo sukelti pasirodęs pranešimas, jog Vyriausybės ir “Jukos” derybos dėl “Mažeikių naftos” akcijų perpirkimo nevyksta greitai ir sklandžiai, kaip tikėtasi, o didesnio aiškumo dėl galima sulaukti jau ne šią savaitę, kaip teigta anksčiau, o nebent po 10 dienų.

JT finansų makleris Andrius Adomkus

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją