Savo pasisakyme centrinių bankų simpoziume Jackson Hole FED vadovas akcentavo, kad palūkanų normos toliau bus didinamos ir jos išliks ilgesnį laiką, kas neišvengiamai turės poveikį namų ūkiams, verslui ir darbo rinkai. Po šio trumpo aštuonias minutes trukusio pasisakymo „S&P 500“ indeksas nukrito 3,37 proc. (didžiausias vienos dienos nuosmukis nuo birželio vidurio), NASDAQ vertė sumažėjo 3,94 procento. Pagrindiniai JAV akcijų indeksai smuktelėjo žemiau savo 100 dienų vidurkio. Ateities palūkanų normų sandoriai rodo, kad rugsėjo 21 d. FED posėdyje rinkos dalyviai tikisi palūkanų normų padidinimo 75 baziniais punktais.

Toną griežtina ir ECB atstovai – keletas Valdančiosios tarybos narių pasisakė už būtinybę rugsėjo 8 d. posėdyje palūkanas padidinti 50 bazinių punktų ir pažymėjo, kad centrinio banko pasiryžimo kovoti su infliacija nesustabdys net recesija.

Vokietija pranešė, kad dujų saugyklos, nepaisant tiekimo sutrikimų iš Rusijos, pildosi greičiau, negu planuota – spalio mėn. 85 proc. tikslas turėtų būti įgyvendintas jau artimiausiu metu. Prancūzija beveik susitarė dėl dujų tiekimo sutarties su Alžyru – ji turėtų būti sudaryta artimiausiu metu.

„Bloomberg“ atlikta apklausa rodo, kad ekonomistai vis prasčiau vertina Kinijos ekonomikos perspektyvas – 2022 m. BVP augimo tempo prognozių vidurkis sumažėjo nuo 3,9 iki 3,5 procento. Dauguma apklaustųjų skeptiškai atsiliepė apie galimybę, kad vyriausybė papildomomis išlaidomis investicijoms į infrastruktūrą sušvelnins ekonomikos sulėtėjimą. Azijos šalių akcijų biržose šįryt dominuoja išpardavimo nuotaikos – 9 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI buvo nukritęs 2,54 proc., Honkongo „Hang Seng“ 0,64 proc., Pietų Korėjos KOSPI 2,16 procento.

Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu smuktelėjo 0,43 proc., iki 0,992 dolerio už eurą.

Baltijos šalių biržos – be krypties. Penktadienį OMXB indekso vertė sumažėjo 0,12 proc., tarp bent 20 tūkst. eurų prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių didesniu, negu 1 proc. kainos pokyčiu išsiskyrė tik Šiaulių bankas (-1,01 proc., iki 0,587 euro už akciją). Trečiadienį savo finansinius rezultatus paskelbs „Linas Agro Group“, „Auga group“, „Vilkyškių pieninė“ ir kitos to dar nepadariusios bendrovės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją