Skaičiuojama, kad šie ribojimai neleis ES šalims pasiekti dujų saugyklų užpildymo iki siekiamo 80 procentų lygio iki lapkričio mėnesio, o ribojimams išliekant sekančiais metais – nesiektų nė 50 procentų. Tai reiškia, kad jei ši žiema bus šaltesnė nei įprastai, dėl dujų trūkumo pramonei, išaugusios infliacijos ir dėl to sumažėįusio namų ūkių vartojimo, ES BVP galėtų „netekti“ apie 1,5 proc., o esant vidutinei žiemai – nuo 0,6 iki 1 procento.

Šiandien ES šalių energetikos ministrai renkasi į susitikimą padėčiai aptarti. Susitikimo metu siekiama rasti palaikymą Europos Komisijos siūlymui privalomai riboti energetikos resursų vartojimą, nors tam nepritarimą jau yra išreiškusios tokios šalys kaip Graikija ir Lenkija, dar keletas šalių, tarp jų Italija, Ispanija, Prancūzija, Vengrija abejoja dėl užsibrėžtų tikslų ir ribojimų įtakos ekonomikai.

Dujų kaina TTF prekybos taške sekančiam mėnesiui vakar brango 9,77 procento iki 176,45 EUR už megavatvalandę. Pagrindinės pasaulio akcijų rinkos vakar aiškios krypties neturėjo: Europos „Stoxx 600“ +0,13 procento, JAV „S&P 500“ -0,13 proc., „Nasdaq“ -0,43 procento.

Azijos rinkose šįryt Japonijos „NIKKEI“ -0,04 proc., Honkongo „Hang Seng“ vedinas technologijų sektoriaus kyla +1,55 procento, Korėjos KOSPI +0,33 procento.

Bendra Baltijos šalių apyvarta siekė 1,6 mln. eurų. OMXB indeksas kilo 0,35 procento. Didžiausiu pokyčiu pagrindiniame prekybos sąraše išsiskyrė prekyba Šiaulių banko akcijomis (+4,71 proc., apyvarta – 544 tūkst. eurų). Estijos biržoje aktyviausiai prekiauta „Tallinna Sadam“ (-0,57 proc.) ir „Enefit Green“(-0,4 proc.), jų perleista atitinkamai už 213 tūkst. 169 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją