Tokių veiksmų imtasi siekiant kovoti su itin aukšta infliacija euro zonoje. Vėsinant ekonomiką palūkanos veikiausiai ir toliau bus nuosekliai didinamos. Rinkos dalyviai dar vieno 0,50 proc. kilstelėjimo tikisi rugsėjį ir keleto nuosaikesnių padidinimų po 0,25 proc. iki metų pabaigos, o tai reikštų 1 proc. bazines palūkanas metų pabaigoje. ECB veiksmas signalizuoja neigiamų palūkanų eros pabaigą, brangesnes paskolas verslui ir namų ūkiams, taip pat ir tai, kad bankai nuo liepos 27 dienos nebemokės Europos centriniam bankui už ten laikomas lėšas eurais.

Be to, vakar pristatytas ir TPI (angl. transmission protection instrument) instrumentas, kurio esmė neleisti labiausiai įsiskolinusių šalių vyriausybių obligacijų pajamingumams reikšmingai atitrūkti nuo saugesnių vyriausybių obligacijų pajamingumų.

Iškart po ECB sprendimo euras JAV dolerio atžvilgiu brango beveik 1 proc., tačiau vėliau kursas sugrįžo ir šiuo metu siekia 1,0189 JAV dolerio už eurą.

Italijos premjeras M. Draghi atsistatydino iš pareigų ir tai reiškia, kad kelias pirmalaikiams parlamento rinkimams yra atviras. Italijos laukia nemenki iššūkiai siekiant stabilizuoti politinę šalies padėtį ir tęsti dar neįvykdytas reformas, kas yra būtina norint gauti 200 mlrd. eurų paramą iš ES atsigavimo po pandemijos fondo. M. Draghi buvo stiprus Italijos lyderis ir turėjo svarų toną ES, taigi tai neabejotinai prastos naujienos dabartiniame kontekste.

Vakar Baltieji rūmai pranešė, kad JAV prezidentas J. Bidenas susirgo korona virusu, tiesa, simptomai „švelnūs“.

Vakar sprendimus skelbė ir Japonijos centrinis bankas. Čia netikėtumų nebuvo – palikta -0,1 proc. palūkanų norma, tiesa kiek pakoreguotos infliacijos (šiems metams padidinta iki 2,3 proc.) ir BVP augimo (pamažinta iki 2,4 proc.) prognozės.

Bendra Baltijos šalių biržų apyvarta siekė 1,28 mln. eurų, OMXB indekso vertės pokytis +0,28 procento. Aktyviausiai prekiauta „Enefit Green“ akcijomis (+1,4 proc., apyvarta – 281 tūkst. eurų). Lietuvos biržoje išsiskyrė prekyba „Ignitis grupės“ akcijomis (-0,11 proc.), kurių apyvarta siekė 248 tūkst. eurų. „INDEXO“ (+5,77 proc.) akcijos kaina augo ketvirtą sesiją iš eilės, o nuo listingavimo pradžios jau yra pakilę 13,79 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją