Rinkos daug dėmesio skiria ne tik dujų klausimui – itin laukiama ketvirtadienį įvyksiančio Europos Centrinio Banko (ECB) posėdžio.

Europos turto kainos trečiadienį patraukė žemyn, nors Azijos rinkose vyravo augimo nuotaikos, o Volstritas antradienį fiksavo nemažą pakilimą.

Londono indeksas FTSE 100 nuo sesijos pradžios iki maždaug 14 val. Lietuvos laiku sumenko 0,3 proc., Frankfurto DAX smuko 0,5 proc., o Paryžiaus CAC 40 – 0,4 procento.

JAV akcijų indeksai antradienį atsitiesė, nes įmonių skelbiami pelno rodikliai kiek išsklaidė nerimą dėl sparčiai kylančios infliacijos ir didesnių palūkanų normų poveikio jų uždarbiui.

Nors keletas bendrovių, tokių kaip „Apple“ ir „Johnson & Johnson“, ketvirčio veiklos ataskaitose pripažino turinčios nuogąstavimų dėl perspektyvų, ekspertai sako, jog susidaro įspūdis, kad išpardavimas rinkose galbūt jau artėja prie pabaigos.

O kai kurie stebėtojai net spėja, kad antrąjį pusmetį akcijų rinkose galima tikėtis gana spartaus augimo, nors oficialūs duomenys ir toliau rodo, kad infliacija sparčiai kyla visame pasaulyje.

Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje metinė infliacija birželį pasiekė 9,4 proc. – naują aukščiausią per 40 metų lygį, o Pietų Afrikoje ji siekė 7,4 proc. ir buvo didžiausia per 13 metų.

Infliacijai į rekordines aukštumas kylant ir euro zonoje, rinkos dalyviai ypač nekantriai laukia ketvirtadienį įvyksiančio ECB posėdžio, kuriame euro zonos centrinis bankas, kaip manoma, padidins savo palūkanų normas pirmą kartą per daugiau kaip dešimtmetį.

Dauguma ekspertų sako, kad normos bus padidintos ketvirčiu procentinio punkto, tačiau kai kurie kalba apie pusę procentinio punkto ir tokios spėlionės palaikė euro kursą, kuris praėjusią savaitę pirmą kartą per 20 metų buvo smukęs iki pariteto JAV dolerio atžvilgiu.

Trečiadienį euro kursas sumenko nuo 1,0226 JAV dolerio antradienio prekybos sesijos pabaigoje iki 1,0180 JAV dolerio.

Tuo tarpu Europos Komisija paragino Europos Sąjungos (ES) valstybes nares 15 proc. sumažinti gamtinių dujų vartojimą ateinančios žiemos mėnesiais, kad būtų galima apsisaugoti nuo Rusijos „šantažo“ trikdant energijos išteklių tiekimą.

Komisija savo pareiškime taip pat paprašė Bendrijos narių suteikti jai specialius įgaliojimus įvesti privalomus suvaržymus vartojimui, jeigu Rusija nutrauktų dujų tiekimą Europai.

„Rusija mus šantažuoja. Rusija naudojasi energija kaip ginklu, todėl bet kokiu atveju – ar rusiškų dujų tiekimas būti smarkiai sumažintas, ar visiškai nutrauktas – Europa turi būti pasiruošusi“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Naftos kainos tokiomis aplinkybėmis taip pat smunka: „Brent“ rūšies naftos kaina nuo sesijos pradžios iki maždaug 14 val. Lietuvos laiku nusileido 1,4 proc. iki 105,8 JAV dolerio už barelį, o WTI kaina – 1,7 proc. iki 102,5 JAV dolerio už barelį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją