Šio neatsiskaitymo su investuotojais faktą patvirtino Kredito išvestinių finansinių priemonių komitetas (CDDC).

Nors ši suma nėra didelė, palyginti su kitais Rusijos skolų mokėjimais, tai parodė, kad baudžiančios Vakarų sankcijos dėl karo Ukrainoje iš esmės atkirto šalį agresorę nuo tarptautinės finansų sistemos, todėl Maskvai sunku vykdyti prisiimtus skolinius įsipareigojimus.

Pastarąjį kartą Rusija neįvykdė skolos užsienio valiuta aptarnavimo įsipareigojimų 1918 metais, kai bolševikų revoliucijos lyderis Vladimiras Leninas atsisakė pripažinti nuversto caro režimo skolas. Skoliniai įsipareigojimai nacionaline valiuta nebuvo vykdomi 1998-aisiais, šaliai tuomet panirus į gilią finansų krizę. Tačiau šįkart už šalies nesugebėjimą atsiskaityti su kreditoriais būtų atsakingos tarptautinės sankcijos.

CDDC patvirtintas faktas susijęs su obligacijų emisija, kurios apyvartos laikotarpis baigėsi balandžio 4-ąją, tačiau jos buvo išpirktos ir palūkanos sumokėtos tik gegužės 2-ąją, todėl susiformavo papildoma 1,9 mln. JAV dolerių skola.

Ekspertų grupė gali nuspręsti, ar aktyvuoti skolinių įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandorį, kuris iš esmės yra draudimo polisas nuo skolos nesumokėjimo, tačiau trečiadienį jokio sprendimo ji nepriėmė ir pareiškė ketinanti prie jo grįžti kitą pirmadienį.

Agentūros „Bloomberg“ duomenimis, birželio pabaigoje Rusija privalės atlikti tris palūkanų mokėjimus, kurių bendra suma šiek tiek mažesnė nei 400 mln. JAV dolerių, o turės būti mokama išskirtinai doleriais. Iš viso iki šių metų pabaigos Rusijos vyriausybė privalės pervesti 14 atsiskaitymų jos tarptautinių skolos vertybinių popierių turėtojams.

Kaip jau buvo skelbta, Jungtinės Valstijos prieš savaitę atsisakė laikinos išimties, kuria leista Maskvai apmokėti užsienio skolas Rusijoje laikomais JAV doleriais, tuo tarpu Rusijos galimybes panaudoti JAV bankuose laikomus dolerius skolinių įsipareigojimų vykdymui užblokuotos per ankstesnius sankcijų etapus.

Paprastai įsipareigojimų nevykdymas reiškia, kad šalis emitentė bent keleriems metams praranda galimybę skolintis tarptautinėse kapitalo rinkose, kol jai pavyks atgauti investuotojų pasitikėjimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją