Iš jo matyti, kad Federalinio atvirosios rinkos komiteto narių nuomone, artimiausiose posėdžiuose reikėtų didinti palūkanas po 50 bazinių punktų. JAV doleris euro atžvilgiu pabrango 0,51 proc., iki 1,068 dolerio už eurą.

Pamąstymų apie galimybę sparčiau didinti palūkanas pasigirsta ir iš ECB pareigūnų. Nyderlandų centrinio banko vadovas, ECB Valdančiosios tarybos narys K. Knot pareiškė, kad negalima atmesti galimybės, kad centrinis bankas liepos mėn. posėdyje padidins bazinę palūkanų normą ne 25, o 50 bazinių punktų.

Vengrijos forintas euro atžvilgiu atpigo daugiau, negu 2,5 proc. šalies premjerui V. Orbanui pareiškus, kad didžiosios šalies kompanijos 2022-2023 m. turės pasidalinti pelnu, kad paremtų šalies biudžetą.

Europos ir JAV akcijų biržose vakar viršų paėmė pirkėjai – „Stoxx Europe 600“ pakilo 0,63 proc., „S&P 500“ 0,95 proc., technologijų sektoriaus NASDAQ +1,51 procento. Mikroshemų gamintojos „Nvidia“ akcijų kaina pakilo 5,08 proc., bet po-prekybinės sesijos metu po ketvirčio rezultatų paskelbimo smuktelėjo 6,85 procento. Bendrovė įspėjo, kad dėl tiekimo iš Kinijos sutrikimų ir karo Ukrainoje pajamos greičiausiai bus mažesnės, negu iki tol manyta. „Bloomberg Intelligence“ pranešė, kad E. Musk'as atsisakė planų finansuoti „Twitter“ įsigijimą per savo akcijomis „Tesla“ bendrovėje paremtą paskolą ir padidino nuosavo kapitalo dalį šiame sandoryje iki 33,5 mlrd. JAV dolerių. Tai reiškia, kad „Twitter“ įsigijimui E. Musk'ui dar trūksta 14 mlrd. JAV dolerių.

Azijos šalių biržose šįryt 8.30 val. Lietuvos laiku Honkongo „Hang Seng“ buvo nukritęs 0,62 proc., Indijos „BSE 30“ 0,47 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ pakilo 0,58 procento.

Brent“ tipo nafta brangsta šeštą prekybos sesiją iš eilės (+0,44 proc., iki 114,53 JAV dolerio už barelį). Šiandien posėdžiaus Turkijos centrinis bankas. Nors vartotojų kainų indeksas šalyje balandį siekė beveik 70 proc., manoma, kad 14 proc. bazinė palūkanų norma dėl politinio spaudimo didinama nebus.

Rusijos centrinis bankas, gerokai sustiprėjus rubliui ir sumažėjus infliaciniam spaudimui, turėtų sumažinti 14 proc. bazinę palūkanų normą („Bloomberg“ prognozių mediana – 11,50 procentų).

Teigiamos nuotaikos iš Vakarų Europos į Baltijos šalių biržas nepersimetė. OMXB indeksas vakar smuktelėjo 0,42 proc., tarp labiausiai pigusių atsidūrė bankų akcijos (Šiaulių bankas -1,47 proc., „LHV Group“ -0,82 proc., „Coop Pank“ -1,23 procento). Kredito reitingų agentūra „Moody‘s“ patvirtino Šiaulių banko ilgalaikių indėlių Baa2 reitingą ir teigiamą perspektyvą. Iš pagrindinio sąrašo bendrovių labiausiai brango pastaruoju metu didesniais, negu įprasta kainos svyravimais išsiskiriančios „Silvano Fashion Group“ akcijos (+3,35 proc., iki 0,79 euro už akciją).

Jau pasibaigus prekybai, pirmojo ketvirčio rezultatus paskelbė „Pieno žvaigždės“. Bendrovės pajamos siekė 47,0 mln. eurų – 16,9 proc. didesnės, negu pirmą 2021 m. ketvirtį, bet 2,0 mln. eurų pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją, virto 0,8 mln. eurų nuostoliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją