JAV akcijų indeksai penktadienį kilo ketvirtą prekybos sesiją iš eilės („S&P 500“ +1,17 proc., NASDAQ +2,05 procento). Investuotojus nudžiugino žinia, kad Kinijos prezidentas pokalbyje su J. Biden'u patikino, kad karas Ukrainoje neatitinka šalies interesų. FED Valdytojų tarybos narys Ch. Waller pareiškė, kad centrinis bankas turėtų pradėti didinti palūkanas po 50 bazinių punktų, o nuo liepos – ir mažinti balanse esančių vertybinių popierių kiekį.

ECB Valdančiosios tarybos narys, Nyderlandų centrinio banko vadovas K. Knot pažymėjo, kad yra reali galimybė, kad bazinė palūkanų norma euro zonoje bus padidinta dar 2022 metais. JAV dolerio kursas euro atžvilgiu pakilo 0,38 proc. (iki 1,105 dolerio už eurą), tai buvo pirmasis teigiamas pokytis per pastarąsias penkias prekybos sesijas.

Aliuminio kaina šoktelėjo 3,87 proc., Australijai uždraudus eksportą į Rusiją.

Apie pasitraukimą iš Rusijos paskelbė trys didžiausi pasaulio naftos telkinių rangovai – „Baker Hughes“, „Schlumberger“ ir „Halliburton“. Vokietija sudarė sutartį dėl didelio kiekio suskystintų gamtinių dujų pirkimo iš Kataro.

Brent“ tipo naftos kaina penktadienį pakilo 1,21 proc., šįryt 8.45 val. Lietuvos laiku dar 3,17 proc. (iki 111,35 JAV dolerio už barelį), pasirodžius žiniai, kad Jemeno sukilėliai atakavo Saudo Arabijoje esančius objektus, dėl ko laikinai sutriko „Aramco“ gamyba.

JAV iždo sekretorė J. Yellen šiandien susitiks su bankų, energetikos kompanijų ir kitų bendrovių atstovais dėl Rusijai įvestų sankcijų poveikio ekonomikai. Rusijos centrinis informavo, kad šiandien turėtų vėl pradėti veikti Maskvos akcijų birža, kurios veikla buvo sustabdyta vasario 28 dieną.

Baltijos šalių biržose investuotojai nebuvo aktyvūs. OMXB indekso vertė penktadienį padidėjo 0,22 proc., bendra trijų biržų apyvarta šiek tiek viršijo 2 mln. eurų. Pirmajame dešimtuke, skaičiuojant pagal prekybos apyvartą, didesniu, negu 1 proc. kainos pokyčiu išsiskyrė tik „Coop Pank“ (-1,28 proc., iki 2,705 euro už akciją). Jau pasibaigus prekybai, estų mažmenininkė „Tallinna Kaubamaja Grupp“ paskelbė, kad visuotinis akcininkų susirinkimas pritarė pasiūlymui iš 2021 m. pelno išmokėti 0,68 euro už akciją dividendus. Skaičiuojant pagal penktadienio uždarymo kainą, bendrovės akcijų dividendinis pajamingumas siekia 6.1 procento. „INVL Baltic Real Estate“ taip pat jau pasibaigus prekybai pranešė apie bendrovės Investicinio komiteto sprendimą siūlyti už 2021 m. išmokėti 0,12 euro už akciją dividendus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją