Indeksai kilo pirmą kartą per pastarąsias penkias prekybos sesijas – „Stoxx Europe 600“ vertė padidėjo 4,68 proc., Vokietijos DAX ir Prancūzijos „CAC 40“ šoktelėjo daugiau, negu 7 procentais. JAV „S&P 500“ pakilo 2,57 proc., pramonės sektoriaus „Dow Jones“ 2,00 procento.

Investuotojus nudžiugino energetinių resursų kainų nuosmukis. „Brent“ rūšies naftos kaina vakar nukrito 13,16 proc. – iki 111,14 JAV dolerių už barelį po to, kai Jungtiniai Arabų Emyratai pareiškė, kad remtų OPEC gavybos didinimą. Nafta buvo atpigusi dar labiau (iki 105,60 JAV dolerių už barelį), bet vėliau kaina kiek pakilo po Irako atstovų skeptiško pasisakymo apie pasiūlos didinimą.

JAV Atstovų rūmai patvirtino 1,5 trilijono JAV dolerių biudžeto išlaidų paketą 2022 metams. Iš jo 13,6 mlrd. JAV dolerių bus skirta pagalbai Ukrainai. „Bloomberg“ pranešė, kad J. Biden‘o administracija rengiasi įvesti sankcijas valstybės valdomai atominės energetikos bendrovei „Rosatom“.

Tarp paskutinių bendrovių, paskelbusių apie sprendimą nutraukti ryšius su Rusija – kalnakasybos bendrovė „Rio Tinto“, pardavimus šalyje stabdo „Sony“ ir „Nintendo“.

Kviečių kaina Čikagos biržoje vakar nukrito 6,61 proc., šįryt 8.45 val. Lietuvos laiku dar 5,18 procento. JAV paskelbta ataskaita rodo, kad pasiūla pasaulyje yra stipri dėl gero derliaus Australijoje ir išaugusių Indijos eksporto rodiklių. USDA padidino pasaulinę kviečių atsargų prognozę 2022 metams.

Šiandien 14.45 val. Lietuvos laiku pinigų politikos sprendimus skelbs ECB. Nors pokyčių nesitikima, rinkos dalyvius itin domina atnaujintos makroekonominės prognozės, ypač keletas jų elementų – ar ECB reikšmingai pakeis BVP augimo prognozes atsižvelgiant į sudėtingą geopolitinę situaciją, ir ar centrinis bankas toliau tikisi, kad infliacija jau 2023 m. nukris žemiau 2 proc. tikslinio lygio (2021 m. gruodį prognozuotas 1,8 proc. kainų augimas). Būtent infliacijos prognozės turėtų labiausiai paveikti palūkanų normų lūkesčius. Šiuo metu palūkanų normų ateities sandoriai rodo, kad iki 2022 m. pabaigos rinka tikisi vieno palūkanų normų padidinimo.

15.30 val. Lietuvos laiku bus paskelbti JAV vasario mėn. infliacijos rodikliai – prognozuojama, kad kainos augo 7,9 proc. metiniu tempu, atmetus maisto ir energetikos kainas – 6,4 procento.

Teigiamos nuotaikos užvaldė ir Baltijos šalių biržas. Aktyviausiai prekiauta Šiaulių banko akcijomis – jų perleista už 1,1 mln. eurų, kaina pakilo 2,88 proc. (iki 0,608 euro už akciją). Kovo 22 d. vyksiančiam Šiaulių banko akcininkų susirinkimui bus siūloma pritarti sprendimui išmokėti 0,034 euro už akciją dividendus iš 2019-2020 m. pelno, bet iš 2021 m. pelno dividendų siūloma nemokėti dėl sudėtingos geopolitinės situacijos. Be to, išplatintame pranešime teigiama, kad šis siūlymas gali būti pakeistas. Pagal vakar dienos uždarymo kainą Šiaulių banko akcijų dividendinis pajamingumas sudaro 5,6 procento. „LHV Group“ akcijos pabrango 7,56 proc., „Coop Pank“ 5,70 procento. „First North Baltic“ sąraše „Elmo Rent“ akcijų kaina pakilo net 18,77 proc., „Saunum Group“ – 8,17 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją